Wil jij graag cryptomunten kopen in 2023 maar weet je nog niet welke? Welke Crypto kopen in 2023 lijkt een moeilijke opgave op dit moment, voorral met de markt die in elkaar lijkt te storten, maar niets is minder waar. Al eerder (2018/ 2020) zakte de koersen tot een diepte om hierna drie keer zo sterk eruit te komen.

In dit artikel zullen wij een aantal cryptomunten bespreken die hoogstwaarschijnlijk een waardevolle investering zullen zijn, zeker voor het jaar 2023.

Wat is een crypto

Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s. Ze kunnen worden verhandeld. Ook kunnen beleggers erop speculeren, net zoals dit gebeurt bij andere traditionele valuta’s, fiatgeld. Maar crypto’s staan niet onder toezicht van financiële instellingen en overheden.

Welke crypto kopen in 2023?

Elke crypto is uniek en heeft zijn eigen eigenschappen en toepassingen. Op dit moment zijn er nog maar een paar cryptomunten die een aanzienlijke beurswaarde hebben, dit zijn onder andere de Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Solana, Cardano, Crypto.com.

We gaan per crypto de verwachting en de toekomst bespreken, maar ook de voor- en nadelen.

Bitcoin

Terugblik op 2021

In 2021 heeft Bitcoin veel pieken en dalen bereikt, waardoor de voorspellingen van iedereen verschillend zijn. Toch blijft dit een van de beste cryptomunten die er op dit moment is. Ook al is de prijs aanzienlijk gezakt nu, dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd, aan gaat vaak vooraf een sterke koersstijging, Je kunt bij Binance heel duidelijk de koersen zien voor Bitcoin.

Toekomst

De toekomst van de Bitcoin ziet er rooskleurig uit, omdat het op steeds meer plekken geaccepteerd wordt als betaalmiddel. Steeds meer bedrijven maken gebruik van de Bitcoin en de verwachting is dan ook dat het gebruik van de Bitcoin in 2023 nog uitgebreider wordt.

Voor- en nadelen

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen om te investeren in de Bitcoin.

Voor- en nadelen

Voordelen van de Bitcoin

 • Op dit moment is Bitcoin het meest open financiële systeem. Je kunt namelijk op elk moment van de dag met Bitcoins betalen, hier is geen banksysteem voor nodig. 
 • Internationale geldoverdrachten met Bitcoins gaan sneller en zijn goedkoper dan overdrachten die gedaan worden met bankdiensten en services.
 • Bitcoin is pseudoniem. Iedereen kan via het internet zijn digitale portemonnee openen zonder verificatie- of kredietgeschiedenis. In derdewereldlanden is dit vooral gunstig, omdat ze daar moeite hebben om toegang te krijgen tot geld.
 • Je kunt Bitcoins uitgeven net als je ‘echt geld’ uitgeeft, dus via je computer, smartphone of via een bankpas.
 • Bitcoins zijn deflatoir, wat inhoudt dat hun waarde bepaald wordt door ontwerp.
 • Bitcoin kan overgedragen worden via satellieten of radiogolven. Hierdoor is Bitcoin het meest draagbare apparaat ooit.
 • Het brengt ook waardevolle functies met zich mee, zoals autorisatie voor meerdere handtekeningen. Als meerdere mensen een betaling moeten afsluiten, brengt dit meer zekerheid met zich mee.
 • Bitcoin heeft, in vergelijking tot andere cryptomunten, de meeste merkherkenning, liquiditeit, het meest ontwikkelde ecosysteem en de meeste acceptatie bij verschillende retailers en organisaties, en crypto apps.
 • Bitcoin maakt gebruik van het lightning-netwerk, waardoor het mogelijk is om Bitcoin te gebruike voor kleine, goedkope dagelijkse transacties. Denk hierbij aan het kopen van boodschappen of iemand online een tikkie sturen.
 • Door Bitcoin is er sprake van programmeerbaar geld. Hierdoor is er financieel meer mogelijk, zoals ‘slimme contracten’.

Nadelen van de Bitcoin

 • Er zijn pogingen gedaan om offline Bitcoin-betalingen mogelijk te maken, maar tot nu toe moet je nog beschikken over internet.
 • De transactiesnelheid en -tarieven zijn meestal afhankelijk van mijnefficiëntie en netwerkcongestie. Dit komt omdat Bitcoin nog in ontwikkeling is.
 • Als je Bitcoins omzet in geld, komen daar vaak hoge kosten bij kijken.
 • Bitcoin wordt nog niet overal geaccepteerd. Het aantal groeit echter wel.
 • Als je een Bitcoin-transactie doet, kun je die niet ongedaan maken.
 • Niet iedereen is klaar om de verantwoordelijkheid voor hun bezittingen te nemen. Ook kunnen ze hun privésleutels niet veilig beheren.

Ethereum

Terugblik op 2021

Ethereum heeft het zeer goed gegaan in 2021. In december 2020 was de munt nog rond de €450,- waard. In het jaar 2021 heeft de munt met pieken en dalen te maken gehad en rond december 2021 is de waarde van de munt rond de €4000,-.

Toekomst

De toekomst van Ethereum ziet er veelbelovend uit, omdat het team druk bezig is met nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn ze nu bezig met proof-of-stake, Ethereum 20 en de groei van het aantal ontwikkelaars op het Ethereum ecosysteem. Ze blijven zich ontwikkelen.

Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in Ethereum. Grote bedrijven die inmiddels al gebruik maken van het Ethereum platform zijn JP Morgan, Amazon en Microsoft Azure. En er komen steeds meer crypto apps op het ethereum blockchain.

Voor- en nadelen

Voordelen van Ethereum

 • Ethereum is interessant voor bedrijven en overheden om applicaties mee te ontwikkelen, omdat bijna elke codeertaal toegestaan is op de Ethereum blockchain. Hier is geen derde partij bij betrokken, de applicaties worden uitgevoerd op de blockchain zelf. Hierdoor is Ethereum compleet in vergelijking met andere blockchains die enkele functies bieden.
 • Omdat Ethereum als platform dient voor producten en diensten, is er een mogelijkheid om een uitgebreid ecosysteem rond de blockchain te laten groeien. Ethereum zal de komende tijd nog bekender worden waardoor nog meer ontwikkelaars toe zullen treden.
 • Ethereum is ontworpen met een roadmap om het zo van prototype naar jaar 3-5 te krijgen. Het team weet dus waar ze de komende jaren mee bezig zijn en de community weet wat ze kunnen verwachten van de ontwikkelaars.
 • Veel bedrijven zijn al betrokken bij Ethereum. Naast Bitcoin heeft namelijk geen een andere blockchain zoveel support van de business community.

Nadelen van Ethereum

 • Ethereum is zo uitgebreid dat het niet zo effectief zal worden als andere blockchains die speciaal zijn ontworpen voor een bepaald doel. Omdat Ethereum meer dan alleen een ledger probeert te zijn kan het minder geoptimaliseerd zijn voor specifieke doeleinden. Wel geeft dit de blockchain veel flexibiliteit.
 • Er komen veel updates aan, door de roadmap. Ze gaan het platform omzetten van Proof of Work naar Proof of Stake. Dit moet soepel verlopen, want anders kan Ethereum kritiek verwachten of het can een crash veroorzaken. Het Ethereum team weet waar ze mee bezig zijn maar deze verandering blijft een reëel risico.
 • Omdat Ethereum relatief nieuw is, kunnen ontwikkelaars geen gebruik maken van tutorials en documentatie. Dit is een hindernis voor een Ethereum ontwikkelaar. Op een gegeven moment zal deze hindernis wel vermeden worden, maar dat is nu nog niet het geval.

Binance Coin

Terugblik op 2021

Het afgelopen jaar heeft Binance Coin het zeer goed gegaan. Op 1 januari 2021 stond de munt op €31,- en op 7 mei 2021 stond de munt op €513,40.

De munt hoort bij de grootste cryptocurrency exchange, Binance en de munt is gebaseerd op Ethereum.

Toekomst

De BNB is in ieder geval een interessante en veilige native token van een exchange. Het wordt zeker aangeraden om in BNB te investeren als je gebruik maakt van Binance. Dit is namelijk een coin die hand in hand gaat met de crypto wallet en transacties op Binance. 

Daarnaast breidt Binance zich steeds verder uit met het gebruik van de token met andere platforms en diensten van derden. Binance Coin zal zeker blijven stijgen in waarde als zijn steeds snellere expansie in de cryptocurrency markt wordt voorgezet.

Het is belangrijk om met deze munt te onthouden dat het altijd in verband zal blijven staan met Binance. Dus als Binance met problemen kampt, zal de waarde van de BNB zakken.

Voor- en nadelen

Voordelen Binance Coin

 • De Binance Coin hoort bij de grootste cryptocurrency exchange, Binance. Hierdoor profiteert de BNB ook van een grote catalogus van partnerbedrijven die BNB als betaalmiddal accepteren.
 • Uiteindelijk wordt het aantal BNB gehalveerd. Hierdoor zal de waarde ervan stijgen.
 • Met de BNB kun je de transactiekosten voor alle Binance producten verlagen.
 • Met BNB kun je gemakkelijk handelen via de Binance app.
 • Als je deel wilt nemen aan de Binanca Launchpad IEO’s, dan kun je dit alleen doen door middel van BNB te gebruiken.
 • BNB is zeer populair en het is dan ook het grootste native token op een beurs in termen van kapitalisatie, meestal staat de BNB in de top 10.

Nadelen Binance Coin

 • Als Binance slecht resulteert, zal dit ook effect hebben op BNB.
 • Als Binance getroffen zou worden door hackers, zouden alle BNB’s hier de dupe van kunnen worden.
 • Uiteindelijk zal de BNB zijn belangrijkste waarde verliezen. Hierdoor zullen de kosten van de handel op Binance dalen.
 • Er zijn regelmatig problemen voorgevallen met Binance. Hierdoor moesten ze uitwijken naar andere rechtsgebieden. Er zou dus een mogelijkheid zijn dat er later juridische problemen ontstaan voor Binance en dit zal dan voor een koersdaling van BNB kunnen zorgen.

Solana

Terugblik op 2021

Het jaar 2021 is zeer positief geweest voor Solana. In januari 2021 stond de munt rond de 2 dollar en in december 2021 stond de munt op 202,85 dollar. Solana heeft dus te maken gehad met een behoorlijke groei in 2021, en dit wordt ook verwacht in 2023. De crypto-gemeenschap had deze enorme stijging niet zien aankomen.

Toekomst

De toekomst van Solana ziet er zeer positief uit. Er zullen een hoop veranderingen aan komen voor de crypto wereld, zo accepteren steeds meer landen crypto als wettelijk betaalmiddel. Dit zal dan ook bijdragen aan het succes van Solana. De stijgende lijn van Solana van de afgelopen jaren laat al zien dat investeren in Solana een goed idee is. Echter blijft de crypto wereld natuurlijk volatiel en zullen we de aankomende jaren pas echt weten of de verwachtingen waar zullen worden. Wij denken in ieder geval dat de verwachtingen voor SOL zeer positief zullen zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen Solana

 • Solana is meerdere samenwerkingen aangegaan, waarvan een samenwerking met FTX.
 • Solana is te verhandelen op alle grotere exchanges zoals Bitvavo en Binance.
 • Solana kan mogelijk de blockchain worden die gedecentraliseerde financiën ondersteunt.
 • De transacties die verwerkt worden op het Solana netwerk worden heel snel verwerkt.
 • Er zijn lage transactiekosten verbonden aan de transacties.

Nadelen Solana

 • Ethereum 2.0 is een grote concurrent van Solana en zij zitten dan ook niet stil. Cardano is ook een blockchain project. Zij werken aan dezelfde zaken als Solana. Ook heeft Cardano de achtervolging ingezet op Ethereum. Solana is dus zeker niet zo groot als Ethereum.
 • Solana heeft een gebrek aan ondersteuning van crypto-experts en instellingen
 • Als ze willen minen is er dure gespecialiseerde hardware vereist.

Cardano

Terugblik op 2021

2021 is een positief jaar geweest voor Cardano. In januari 2021 was de waarde van de munt rond de €0,28 en in december 2021 was de munt €1,28 waard. Het is niet zo een enorme groei als Solana, maar alsnog was 2021 een positief jaar voor de Cardano coin.

Toekomst

Er wordt verwacht dat Cardano in 2023 weer zal stijgen. Ze zeggen dat het aan het begin van het jaar nog rustig blijft, maar na een aantal maanden gaat de stijging snel. Er wordt dan ook verwacht dat Cardano het jaar 2023 af gaat sluiten met een waarde van €4,93,-.

Voor- en nadelen

Voordelen Cardano

 • Het team achter Cardano blijft zich ontwikkelen.
 • Ze hebben een peer-reviewed framework, hierdoor zitten er geen zwakke punten in het protocol.
 • De academische wereld steunt Cardano en is een van de weinige munten met positieve beoordelingen van academici.
 • Veel academici schrijven ook papers over de vooruitzichten van Cardano zou kunnen verbeteren. Hierdoor is Cardano zeer geloofwaardig, wat je zeker niet terugziet bij de meeste andere munten.
 • Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in Cardano. Ook is Cardano genoteerd op Coinbase, waardoor het voor handelaren makkelijker is om Cardano te kopen. Hierdoor neemt de marktkapitalisatie weer toe.

Nadelen Cardano

 • Er kunnen alleen simpele transacties worden gedaan. De smart contracts zijn nog niet verder ontwikkeld waardoor er nog geen complexe transacties plaats kunnen vinden. Dit merk je wanneer je bijvoorbeeld snel wil kunnen daytraden.
 • Cardano bestaat nog niet erg lang, waardoor er constant weer veranderingen plaatsvinden. Er moet nog bewezen worden dat de munt zijn werk gaat doen.

Crypto.com

Terugblik op 2021

Crypto.com heeft een eigen token, CRO. De token wordt gebruikt voor onder andere staking en betalingen. De munt is dagelijks in gebruik. In januari 2021 stond de munt rond de 0,07 dollar, terwijl de munt in december 2021 rond de 0,60 dollar waard was.

Toekomst

De verwachting voor de CRO munt is dat die met wel 100% of 300% kan stijgen in de komende 4 jaar. De grote investeerders kijken er in ieder geval niet raar van op als dit echt zal gaan gebeuren.

Voor- en nadelen


Voordelen CRO coin

 • Er is een limiet aan CRO coins beschikbaar waardoor de waarde kan toenemen.
 • De cryptocurrency wordt dagelijks gebruikt.
 • Crypto.com heeft een eigen crypto credit card.
 • De coin is van Crypto.com, wat zeer populair is en gebruikers van Crypto.com zullen dan ook sneller investeren in de Crypto.com coin.

Nadelen CRO coin

 • Als crypto.com gehackt wordt, zal dit ook de Crypto.com coins treffen.
 • Dat betekent dus ook dat als er slecht nieuws uitgebracht wordt over Crypto.com, dit ook effect zal hebben op de waarde van de munt.

Welke NFT crypto coins kopen

Met de NFT coins kun je een NFT aanschaffen. NFT’s worden steeds populairder en het is dan ook zeker de moeite waard om je hier meer in te gaan verdiepen als je crypto’s wilt gaan kopen.

De twee bekendste NFT coins op dit moment zijn de Axie Infinity (AXS) en Decentraland (MANA), beide te vinden bij de grotere exchanges zoals Binance en Bitvavo.

Axie Infinity

Axie Infinity is een spel dat geïnspireerd is door Pokemon. Je moet namelijk diertjes opvoeden. In het spel moet je de diertjes (in dit geval de AXIES) laten vechten tegen andere diertjes. Je speelt het spel dus tegen een tegenstander. Hiermee kun je geld verdienen als je wint.

Iedere AXIE heeft unieke eigenschappen. Het is ook mogelijk om de Axies te fokken zodat je baby Axies kunt maken. Die kun je dan weer verkopen voor winst.

In het afgelopen jaar is Axie Infinity heel populair geworden en de verwachting is dan ook dat de prijs van de token de komende jaren nog verder zal stijgen.

Decentraland

Decentraland is eigenlijk een virtual reality spel waarin jij een eigen stuk land hebt. Je kunt dit land helemaal vol bouwen hoe jij dit wilt. Je kunt ook een passies inkomen opbouwen met Decentraland, omdat je het stuk land kunt verhuren. Je kunt het stuk land ook verkopen. Je koopt een stuk land met de MANA token, die je kunt kopen in een van de cryptocurrency exchanges.

Welke Metaverse coins kopen

Metaverse een virtueel shared space, die gecreëerd wordt door een samenspel van augmented reality, virtual reality en internet. Er wordt een upgrade gemaakt van 2D naar 3D. Deze upgrade is nog in volle gang. AXS is de metaverse coin van Axie Infinity. Je koopt dus eerst de coin voordat je mee kunt doen met het spel van Axie Infinity en tijdens het spel kun je nog meer AXS verdienen. MANA is de metaverse coin van Decentraland. Beide coins verwachten de komende jaren te gaan stijgen, zeker wanneer Metaverse zich verder gaat ontwikkelen.

Het is dus ook zeker een goede investering als je crypto’s wilt gaan aanschaffen. Onthoud wel dat de crypto wereld altijd volatiel blijft en je alleen in crypto moet investeren als je bereid bent om risico te nemen. 

Als je nog niet goed weet waar je crypto kunt kopen, kijk dan naar een van de drie bekendste cryptocurrency changes van dit moment: Bitvavo, Binance of Bitcoin Meester.

Deze exchanges zijn allemaal veilig en gemakkelijk in gebruik. Als je een beginner bent raden we aan om Bitvavo te gaan gebruiken. Binance vereist namelijk wel enige ervaring.

Conclusie

Er zijn aardig wat crypto coins die je kunt kopen en die veelbelovend zijn voor de aankomende jaren. Verdiep je ook eens in de NFT-wereld als je wilt gaan investeren, aangezien dit ook de aankomende jaren nog zal gaan groeien. Het blijft altijd je eigen keuze om te gaan investeren en bovenstaande is zeker geen financieel advies, maar als je dan toch wilt beginnen met crypto, dan zijn dit de belangrijkste munten om vanaf te weten. Blijf altijd je eigen gezonde verstand gebruiken.