Crypto daytrading

Als we het hebben over trading, gaat het over het handelen van goederen om daar winst mee te behalen. Bijvoorbeeld door iets te kopen en te verkopen wanneer de waarde is gestegen, of te verkopen en het opnieuw kopen wanneer de waarde is gedaald. Er bestaan veel vormen van handelen in de financiële markt en een daarvan is het handelen, dus het traden in cryptocurrencies op een snelle manier, het daytraden crypto. Hierover later in dit artikel meer.

Daytraden is een manier van trading waarop handelaren fulltime cryptocurrencies handelen en hier hun salaris uit halen. Het heet daytraden omdat ze hun posities maximaal een dag aanhouden, zodat ze aan het einde van de dag geen risico meer lopen met open posities.

Hoe werkt daytraden?

Hoewel het daytraden van cryptocurrency heel winstgevend kan zijn, is het handelen in cryptocurrency erg volatiel en zeker niet voor iedereen geschikt. Je moet echt bereid zijn er werk van te maken. En met een geschat uitvalspercentage van 95% van de (day)trades, staan de potentieel mogelijk te behalen winsten gelijk aan de mogelijk te behalen extreme verliezen. Je kunt dus in korte tijd veel geld verliezen, maar je kunt dus ook in korte tijd veel geld verliezen. Er wordt soms gepraat over dat je snel en gemakkelijk rijk kunt worden met daytraden, maar dit is dus zeker niet het geval.

Ga dus eerst na of daytrading wel geschikt voor jou is. Leer hoe het precies werkt en weet welke risico’s daytraden met zich meebrengt. Ook moet je de beste en verschillende methoden begrijpen om succesvol te kunnen traden. Het is ook altijd goed om diverse verschillende exchanges met elkaar te vergelijken waar de opties er zijn om te kunnen daytraden. Exchanges zoals Binance, of wanneer je alles toch in het Nederlands wilt bij Bitvavo. En zo zijn er nog meer. 

Met daytraden verkoop je cryptocurrencies binnen een zeer korte tijd, dit kan verschillen van een paar seconden tot een paar uur. Het gebeurt in ieder geval op dezelfde dag, vandaar de naam daytraden. Om te kunnen daytraden moet je de uurgrafiek gebruiken als leidraad. Als je naar de daggrafiek kijkt, moet je de trend kunnen bepalen. Je hebt ook een 10 of vijf minuten grafiek, waarmee je je instapmoment bepaalt. Er zijn dus heel wat grafieken waar je mee te maken hebt en daytraden wordt ook wel gezien als een handelsstijl.

Daytraden is zeer tijdsintensief en het vergt dan ook meer tijd van je dan swing trading of beleggen. Wel zijn er in verhouding meer handelsmogelijkheden.

Daytrading, swing traden en op lange termijn beleggen

De verschillende vormen van traden kan opgedeeld worden in drie categorieën:

 • Cryptocurrency daytrading
 • Cryptocurrency swing trading
 • Lange termijn beleggen. Een andere naam hiervoor is ook wel Hodl’en als het gaat over het lange termijn beleggen van cryptocurrency

Als je geen verstand hebt van traden maar toch graag cryptocurrencies wilt kopen, dan is het goed om te beginnen met lange termijn beleggen. Wil je je echter meer verdiepen in traden? Dan kun je beginnen met swingtraden. Dit is namelijk niet zo stressvol als daytraden. Voor daytraden heb je echt de volle focus nodig en ook veel meer ervaring, zoals hierboven al beschreven. Wat ook fijn is om te weten is dat bijvoorbeeld bij Binance er een grote afdeling is op de exchange met uitgebreide informatie over verschillende beleggingsstrategieën, zo ook voor daydtraden.

We zullen de verschillen even duidelijk uitleggen tussen swing trading en lange termijn beleggen.

Swing traden crypto

Net als met day traden, wil je met day traden zoveel mogelijk winst behalen op de korte termijn. Je moet op het juiste moment instappen op de beurs. De beweging van de cryptocurrency bepaalt uiteindelijk je winst of verlies. Je moet als swing trader nooit te veel risico nemen en je moet ook vooraf een plan samenstellen.

Het verschil met day traden, is dat je met swing traden meestal een tijd van twee weken aanhoudt. Je hebt dus meer tijd. Je hoeft dus ook niet elke dag de grafieken in de gaten te houden. Toch doe je ook hetzelfde als day traden, omdat je wilt profiteren van de veranderingen op de beurs. Je moet dus wel in de gaten houden als de koers daalt of stijft. En uiteindelijk blijft het doel hetzelfde, je wilt namelijk winst maken. Houd hierom goed rekening wanneer je crypto naar jouw wallet verhuist.

Het is ook goed om in meerdere crypto te investeren in plaats van in één. Zo heb je meer kans op winst, maar ook op verlies. Dat blijft het risico dat je neemt.

Lange termijn beleggen in crypto

Als je net begint met het investeren in crypto, is lange termijn beleggen het veiligste en het makkelijkste om te doen. Je hebt alleen basiskennis nodig en je moet risico durven nemen. Denk aan de mensen die aan het begin van de Bitcoin hierin geïnvesteerd hebben. Deze mensen zijn uiteindelijk miljonair geworden. Beleggen op lange termijn kan dus zeker een goede investering zijn, maar je moet wel een lange adem hebben. Het kan echt wel jaren duren voordat je echt winst maakt. Daarbij kan het ook altijd voorkomen dat je verlies maakt, maar dat is het risico dat je neemt. Het is hierom ook erg belangrijk dat je een crypto wallet hebt om jouw crypto veilig te kunnen bewaren.

Het is nooit te laat om crypto te kopen. Zo stijgt de Bitcoin tot op de dag van vandaag nog steeds. Natuurlijk heeft de munt ook te maten gehad met dalingen en niemand weet wat de toekomst zal brengen, maar er zijn zeker cryptomunten die rooskleurige verwachtingen hebben. Ook komen er steeds weer nieuwe cryptomunten in de crypto wereld.

Welke crypto daytraden, de top 6

Aangezien er zo ontzettend veel coins en tokens zijn die je kunt daytraden is het zeer lastig om de juiste coins te vinden. Zeker voor een beginnende crypto daytrader is dit lastig en zij vragen zich dan ook snel af welke crypto’s het beste zijn om te daytraden.

Na het doen van onderzoek kom je er vanzelf achter welke coins het beste bij jou passen. Het is belangrijk om eerst te bepalen hoeveel risico je bereid bent te lopen. Ook moet je een trading strategie gebruiken. Het daytraden van cryptocurrency kan veel kansen bieden maar als het fout gaat dan kunnen de verliezen ook vrij snel oplopen. We gaan het in dit artikel dus hebben over de top 5 cryptocurrency’s waarmee je het beste kunt daytraden.

Cryptocurrency daytraden verschillende categorieën

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er in de crypto industrie drie categorieën zijn:

 • De High cap: een hoog handel volume en matig tot gemiddeld verandering in percentage op dag basis (5 t/m 20%)
 • De Mid cap: Een gemiddelde handel volume met regelmatig verandering in percentage van dubbele cijfers. (10 t/m 30%)
 • De Low cap: een lage handel volume met een hoge veranderingen in percentage. (10 t/m 50%)

Er is ook een vierde, maar in principe is het beter om daar niet aan te beginnen. Dit zijn coins die uit het niets worden opgeblazen en tot wel honderden procenten in een dag stijgen en weer dalen. Het is dan ook spijtig dat er nog mensen zijn die in deze coins investeren. Hierdoor verliezen ze al hun inzet. Het is dus erg belangrijk om op de hoogte te zijn van deze coins, ook wel shit coins genoemd. Doe dus altijd eerst goed onderzoek voor je begint met daytraden bij de exchange van jouw keuze, zoals Binance, Coinbase, Bitvavo of Litebit.

De veiligste cryptocurrency om mee te daytraden

Er is een top 100 van de veiligste cryptocurrencies om mee te traden. Als je echter zo min mogelijk risico wilt nemen, ga dan voor de volgende coins:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Litecoin
 4. Cardano
 5. Binance coin
 6. Bitcoin Cash

Deze coins zijn in principe veilig, maar hou er rekening mee dat alles snel kan veranderen in de wereld van crypto’s. Het is ook belangrijk om alleen met de crypto’s te daytraden waarvan je verwacht dat die in de toekomst zullen gaan stijgen.

Ga ook alleen voor de coins waar je zelf in gelooft. Natuurlijk kun je ook weleens op de woorden van iemand anders afgaan, maar het is toch belangrijk om vooraf zelf onderzoek te doen zodat je weet waar je in investeert.

Bitcoin en Ethereum zijn de bekendste en de veiligste coins in de crypto wereld.

Tools voor daytrading: tradingview

TradingView is een handige tooling die geschikt is voor het uitvoeren van technische analyses. Als je op website kijkt van TradingView, zul je veel cijfertjes te zien krijgen die verspringen van rood naar groen. Die cijfers gaan vooral over beurzen zoals S&P 500, goudprijs, olieprijs etc. Toch kun je TradingView ook gebruiken voor het traden in crypto, omdat het een allround tool is.

 

Ze bieden uitgebreide informatie aan, inzichten, historische data, video’s en nog veel meer wat jou allemaal ondersteuning kan bieden om de juiste crypto trading strategie op te bouwen. Wat het meest wordt gebruikt zijn de Ideas, Markets en Charts.

In Ideas zul je het marktsegment van cryptocurrency’s zien. In Markets kun je een cryptocurrency market zien, waarin je meer dan 200 cryptocurrency’s kunt bekijken met statistische data. In Charts kun je de koersen van alle cryptocurrency’s vinden. Dit is volledig gratis.

Limit orders/stop loss orders/market orders

Als je een order plaatst om crypto te kopen, heb je verschillende manieren om het te kopen of te verkopen.

Limit order

Deze manier wordt het meest gebruikt. Je bepaalt van tevoren zelf hoeveel crypto je wilt kopen of verkopen en tegen welke prijs. Als je bijvoorbeeld €3,00 wilt betalen voor de crypto coin, maar op dat moment is de waarde €4,00, dan wordt de order pas uitgevoerd als de koers op €3,00 zit. Dit hoef je zelf dan niet in de gaten te houden, dit gaat vanzelf. Je weet dus van tevoren al de maxime prijs van je order. Houd er rekening mee dat de koers niet meer zakt of dat het lang kan duren voordat de koers zakt. Zorg dus dat het limit order niet te ver bij de huidige koers vandaan ligt.

Stop loss order

Als je snel wilt reageren op de veranderingen van de koers, dan kun je stop loss order gebruiken. Hierdoor wordt jouw investering automatisch via een market order aangeboden als de koers zakt. Je kunt zelf aangeven tot hoeveel de koers mag zakken voordat jij je investering wilt aanbieden. Hierdoor hoef je de koers niet zelf in de gaten te houden.

Market order

Je kunt ook direct kopen of verkopen voor de marktprijs. Je hoeft dan geen prijs op te geven, je hoeft alleen aan te geven hoeveel crypto je wilt verkopen of kopen.

Platformen om te daytraden: Binance, Kucoin, Bitvavo
Er zijn meerdere platformen die je kunt gebruiken om te beginnen met daytraden.

Binance

Binance biedt de functie aan om te kunnen daytraden. Ze bieden een lage fee en ze hebben de functie leverage trading, deze functie is zeer populair onder de daytraders. Binance is ook makkelijk te begrijpen, waardoor veel daytraders gebruik maken van Binance.

Bitvavo


Je kunt ook daytraden op Bitvavo, maar zij bieden geen grafieken met een RSI-indicator. Deze kun je wel vinden in Binance. Bitvavo is wel wat makkelijker in gebruik en je kunt al met een inleg vanaf €1,00 beginnen met traden. Ze maken ook gebruik van een lage fee.

Kucoin

Als je ook een aandeel wil hebben in de winsten van het platform, ga dan daytraden via Kucoin. Ze hebben scherpe tarieven en een native token waarmee je recht hebt op de inkomsten uit het traden. Kucoin is de exchange voor de slimme trader.

Risico’s daytraden

Daytraden brengt veel risico’s met zich mee, omdat het op een zeer korte termijn plaatsvindt. Daarom is lange termijn beleggen altijd veiliger. Op de korte termijn zijn koersen zeer volatiel en je zult met meerdere schommelingen te maken hebben. Daytraden kan ook gezien worden als speculeren, omdat een koers op korte termijn niet te voorspellen is. Op de lange termijn is dit wel mogelijk.
Wees dus bewust van de risico’s die het met zich meebrengt. Indien je dit risico niet kunt nemen is het beter de crypto veilig voor een langer termijn vast te houden.

3 belangrijke tips voor daytraden


Tip 1

Zorg dat je voor een langere tijd oefent met een fictief bedrag. Als je geen ervaring hebt, behaal je meestal ook geen succes. Dit komt vooral omdat daytraden zo snel gaat en zeer kwetsbaar is. Je leert alleen door het zelf te ervaren. Als je eerste handelingen voor winst hebben gezorgd, wilt dit niet zeggen dat je klaar bent om te beginnen.

Je zal namelijk ook verlies leiden en dat komt minder hard aan als je met fictief geld te maken hebt. Je leert hier heel veel van. Je kunt bij de meeste online brokers handelen met denkbeeldige bedragen. Maak hier dus zeker gebruik van voor je begint met daytraden.

Tip 2

Zorg ervoor dat je een persoonlijke strategie hebt.

Ga dus niet elke dag daytraden zonder een strategie. Handel met fictieve bedragen, dan kun je de strategie ontwikkelen die voor jou werkt. Wordt wijzer door het lezen van online daytrade forums, leer van andere mensen hun strategieën. Zo heb je een basis en na een tijdje vind je je eigen strategie die bij jou past en die je kunt toepassen.

Tip 3

Hou vast aan de strategie die je hebt gemaakt.

Zorg dat je vertrouwen hebt in deze strategie en houd je emoties onder controle. Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte. Om deze reden maken veel mensen uiteindelijk gebruik van een speciaal softwareprogramma. Een computerprogramma heeft namelijk geen emotie en zal zich altijd aan jouw strategie houden.

Veelgestelde vragen

Is day trading legaal in het Nederland?

Ja, day trading is legaal in Nederland. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u handelt met een vertrouwde en gereguleerde provider. IG Europe, waar Nederland onder valt, wordt bijvoorbeeld gemachtigd en gereguleerd door de BaFin in Duitsland.

Welke kosten en belastingen zijn verbonden aan day trading?

De kosten en belastingen in verband met day trading variëren afhankelijk van welk product u gebruikt en in welke markt u gaat handelen. Meer informatie over onze kosten en heffingen vindt u in ons kostenoverzicht.

Conclusie

Als je nieuw bent in de crypto wereld, is het beter om je te focussen op lange termijn beleggen. Wil je toch graag gaan daytraden? Volg dan eerst een cursus zodat je precies weet waar je aan begint. Lees forums over daytraden en kom in contact met mensen die al ervaring hebben. Zorg daarnaast altijd voor een strategie en hou je daaraan. Vertrouw op jouw strategie en weet welke risico’s daytraden met zich meebrengt. Daytraden kan veel winst opleveren maar ook veel verlies. Stap alleen in de crypto wereld als je bereid bent om risico’s te nemen.