Als je cryptocurrencies handelt via bijvoorbeeld Bitvavo, dan heb je standaard een wallet op de exchange voor de crypto’s. Een crypto exchange wallet is echter totaal iets anders dan een externe cryptocurrency wallet. In dit artikel leggen we uit wat een cryptocurrency wallet is, wat de voordelen zijn en welke wallets er bestaan.
Wat is een crypto wallet?
Een cryptocurrency wallet, ook wel een Bitcoin-wallet of multi crypto wallet, is eigenlijk een soort privé bankrekening waar jouw digitale valuta op staat die alleen jij beheert. Er is namelijk geen derde partij die jouw valuta beheert. De openbare en privésleutels die nodig zijn om cryptocurrencies te kopen, worden opgeslagen in jouw wallet. Elke transactie kan met een digitale handtekening geautoriseerd worden. In Nederland is de crypto wallet inmiddels al zeer bekend net als de cryptomunten zelf.
Voordelen van een crypto wallet
Er zijn een aantal voordelen als je een crypto wallet hebt aangeschaft.
- Je bent de baas over je eigen crypto’s. Er is niemand anders die een besluit kan nemen over wat er gebeurt met jouw cryptomunten.
- Het is minder kwetsbaar en toegankelijk voor hackers. Het is namelijk zo dat bij beurzen de klantgegevens in een grote database worden opgeslagen. Als hackers die database weten te hacken kunnen zij gelijk bij alle klantgegevens. Op deze manier kunnen zij achter jouw crypto bezit komen en dan kan dit mogelijk gestolen worden. Als je een eigen goed beveiligde crypto wallet hebt is dit niet mogelijk. Let op, de veiligheid verschilt wel per crypto wallet.
- Er is sprake van een hoge transactiesnelheid. Als jouw cryptomunten staan opgeslagen bij een beurs, worden die transacties vaak verwerkt in een batch in plaats van één voor één. Dit houdt in dat als jij met je cryptomunten wilt betalen, je moet wachten tot de beurs de batch waarin jouw betaling mee wordt genomen, goedgekeurd wordt. Als jij je eigen wallet hebt, kun je zelf bepalen wanneer je een betaling wilt doen en deze wordt dan ook gelijk verwerkt. Hierdoor is de transactiesnelheid altijd hoger met een eigen crypto wallet.
- Een crypto wallet is minder fraudegevoelig dat een crypto app. Er luidt namelijk een gezegde in de cryptowereld: ‘when you don’t have the private key, you don’t own your cryptocurrency.’ Dit houdt eigenlijk in dat als jouw cryptomunten opgeslagen staan bij een beurs, zij de private key zullen hebben om transacties mee te valideren. Vorig jaar op de Canadese beurs QuadrigaCX nam de eigenaar van de cryptobeurs de wachtwoorden om bij de cryptomunten te komen mee in zijn graf. De schade was alleen al 190 miljoen dollar. Als je dus je eigen crypto wallet hebt, hoef je hier niet bang voor te zijn.
- Er gelden lagere transactiekosten. Als je namelijk een beurstransactie doet, heb je te maken met transactiekosten.
Waar koop je een crypto wallet
Een crypto wallet koop je bij de desbetreffende aanbieder. Vaak hoef je er niet eens voor te betalen, en krijg je deze direct wanneer je cryptomunten koopt. Zo kun je bij Binance kiezen uit meerdere wallets, en ook bij Bitvavo en Coinbase krijg je gratis een wallet.
Is een crypto wallet veilig
Een crypto wallet is zeer veilig en wordt zeer aangeraden. We hebben per wallet beschreven waarom die veilig zou zijn om je crypto munten te beheren.
- Desktop wallet
Als je de cryptomunten op een desktop wallet opslaat, dus op jouw eigen computer, moet je dit altijd doen op een aparte computer die offline blijft als je geen transacties hoeft te voldoen. Houd altijd de software up-to-date. Zorg er ook voor dat je back-ups maakt die veilig bewaard worden. Houd er rekening mee dat als je zelf de wachtwoorden verliest, je ook al je munten kwijt bent.
- Hardware wallet
Denk hierbij aan de hardware crypto wallets Ledger Nano S en Trezor, waar we later meer over zullen vertellen. Dit zijn speciale apparaten die je via een USB aan kunt sluiten op een computer. Over het algemeen is dit de veiligste manier om cryptomunten op te slaan via een hardware wallet. De wallets komen namelijk nooit met het internet in aanraking. Ook kun je gebruik maken van een herstelsleutel als je de pincode vergeten bent.
- Online crypto wallet
Bijvoorbeeld Coinbase en Blockchain.info. Deze websites worden steeds gebruiksvriendelijker en beter beveiligd. Houd er wel rekening mee dat je bij deze optie je munten aan een externe partij ‘geeft’. Deze optie kan bijvoorbeeld handig zijn als je jezelf niet vertrouwt om de munten veilig te bewaren. Doe vooraf wel even onderzoek naar alle beveiligingsopties die aan worden geboden per aanbieder. Maak ook gebruik van tweestapsverificatie en gebruik veilige e-mailadressen om je transacties mee te verifiëren. Als je munten hebt waar je niet direct toegang tot nodig hebt, moet je die als het mogelijk is, offline opslaan. Dit kan in de Coinbase Vault.
- Papieren wallet
Dit is een optie om een fysieke kopie te maken van de publieke en geheime sleutel. De Bitcoin paper wallets maken vaak gebruik van QR-codes. Hierdoor kun je met een enkele scan snel de reeks tekens invullen om een betaling te voldoen. Deze methode is analoog, wat hackers kansloos maakt. Wel moet je er rekening mee houden dat papier gevoelig is voor schade. Een papieren wallet kan ook per ongeluk in de prullenbak belanden en dan ben je ook je munten kwijt. Bewaar deze dus op de meest veilige plek die je kunt bedenken.
Welke verschillende crypto wallets zijn er?
Zoals eerder benoemd zijn er vier verschillende wallets, namelijk desktop, hardware, mobiel en papier. We hebben hierboven al even de veiligheid benoemd per wallet. We zullen nu de verschillen uitleggen per wallet.
- Desktop
Om een wallet op je desktop te kunnen gebruiken, moet je eerst een software downloaden waarmee je de munten opslaat. Jij bent dus als enige verantwoordelijk voor je account. Je stelt zelf je wachtwoord in waardoor niemand anders toegang heeft tot je account en tot je cryptomunten. Let er goed op dat je de juiste software downloadt. Er zijn namelijk veel fraudeurs bezig die alle populaire wallets na proberen te maken. Ze doen dit heel slim door op Google onder dezelfde merknaam te adverteren van het al bestaande product. Download dus alleen de software vanaf de officiële websites. Anders ben je al je cryptomunten kwijt. Als je twijfelt, kun je contact opnemen met REDDIT. Dit is een online community waar mensen vragen kunnen stellen en elkaar verder kunnen helpen.
- Hardware
Zoals eerder al benoemd is dit in principe de veiligste manier om jouw cryptomunten op te slaan, omdat ze niet elk moment in contact komen met het internet. Als jij heel veel hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of een andere currency, dan wil je dat de munten zo veilig mogelijk worden bewaard. Met de hardware wallet krijg je toegang met behulp van een pincode die jij zelf instelt. Die code moet je wel ergens anders bewaren dan op je hardware opslag, want mocht er dan iemand inbreken kunnen ze alsnog niks omdat ze de code niet hebben.
- Mobiel
Deze zijn beschikbaar voor iOS en Android. Ook met het downloaden van een mobiele wallet moet je goed opletten of je de originele versie downloadt. Via je telefoon ben je extra kwetsbaar door de verschillende wifi-netwerken. Wil je echt graag je cryptomunten opslaan op je telefoon? Dan kun je ook kiezen voor een portfolio app. Hier kun je invullen hoeveel en welke cryptomunten je bezit. Hierdoor kun je je voortgang en rendement bijhouden, zonder dat je hoeft in te loggen. Dit is mogelijk bij EXODUS.
- Papier
Als je dit wilt gebruiken, moet je eerst een adres aanmaken waar je uiteindelijk jouw munten opslaat. Dit kun je op meerdere websites doen. Zorg er altijd voor dat de websites betrouwbaar zijn. Ook moet je de website alleen gebruiken als je offline bent. Print de gegevens uit en bewaar deze op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis. Als je later toegang wilt tot de munten, kun je een desktop crypto wallet downloaden en dan log je gemakkelijk in met de uitgeprinte gegevens.
Hot vs cold wallets en software vs hardware wallets
Er zijn nog meer belangrijke punten waar je op moet letten als je een cryptowallet wilt aanschaffen. Zo heb je hot en cold wallets en software en hardware wallets, sommige met hun eigen crypto apps.
Dus, wat zijn hot en cold wallets?
Hot wallet
Als we het hebben over een hot wallet, dan betekent dit dat de wallet aangesloten is op het internet. Dit kan bijvoorbeeld Bittrex zijn of Coinbase. Via deze websites kun je cryptomunten kopen en verkopen, maar je kunt hier ook jouw persoonlijke crypto wallet aanmaken. De inlog zal altijd plaatsvinden via de website van de desbetreffende aanbieder. Omdat dit een makkelijke manier is om te hacken, zullen er vooraf meerdere veiligheidsstappen plaatsvinden. Het aanmaken van de wallet is simpel. Het aanmaken ervan gratis. Er geldt vaak wel een kleine commissie als er een transactie plaatsvindt.
Cold wallet
Een cold wallet is een fysieke wallet. Je moet deze wallet aansluiten op je computer of laptop via een kabel of via Bluetooth. Deze wallet is dus veiliger dan een hot wallet, omdat het niet aangesloten is op het internet. Maar een cold wallet accepteert niet alle cryptomunten. In de meeste gevallen kun je alleen de populairste munten op een cold wallet beheren. Ook is een cold wallet niet gratis. De prijzen beginnen vanaf €50,-. Als je echter een goede cold wallet wilt aanschaffen, moet je denken aan prijzen rond de €100,-.
Dus als je je afvraagt welke wallet nou beter is, dan ligt dat aan de situatie waar je in verkeert. Als je veel cryptomunten bezit, is een cold wallet veiliger omdat hackers in dit geval kansloos zijn. Ook kun je deze wallet overal mee naar toe nemen. Maar een hot wallet is makkelijker te bereiken als je snel een transactie wilt voldoen. Maar dit is voor hackers dus ook het geval. Zij kunnen een hot wallet heel makkelijk hacken, omdat jij er ook makkelijk bij kunt. Kijk dus welke wallet het beste bij jouw situatie past.
Software wallet
Een software wallet kun je downloaden op je desktop of op je telefoon. Jij krijgt in de meeste gevallen de private keys niet zelf in bezit, maar bij sommige software wallets is dit wel het geval. Ook moet je er bij deze wallets rekening mee houden dat de private keys opgeslagen staan op een apparaat dat verbinding heeft met internet.
Je kunt jouw cryptomunten met een software wallet dus beheren via jouw eigen telefoon of desktop. Je kunt hier dus altijd makkelijk bij. Deze wallets zijn veiliger dan exchanges en online wallets, maar hou er rekening mee dat een software wallet altijd risico’s met zich meebrengt. Je telefoon of desktop kan namelijk stuk gaan en dan ben je ook je cryptomunten kwijt. Ook kan de ontwikkelaar de ondersteuning met jouw software wallet zonder enige aankondiging stopzetten. Je computer kan ook gehackt worden of in aanraking komen met een virus. Hierdoor kunnen jouw private keys niet veilig meer zijn en hier kan je dus je investering door kwijt raken. Back-up mogelijkheden zijn in dit geval ook niet echt mogelijk.
Hardware wallet
Een hardware wallet is een apparaat dat een scherm bevat, een pin-code om het apparaat binnen te komen, knopjes en cryptografisch versleutelde chip-sets. Deze wallets worden beschouwd als de veiligste en gebruikersvriendelijkste manier om je crypto munten op te slaan en ze zelf te beheren. De private keys blijven altijd op het apparaat staan en door de beveiligde chip-sets zullen deze nooit in contact komen met het internet.
Het belangrijkste aan deze wallet is dat deze niet gehackt kan worden. Als je deze wallet verliest, kun je door middel van de paper wallet back-up techniek gemakkelijk weer toegang krijgen tot je private keys. Het is dan wel belangrijk dat je deze back-up alleen voor jezelf houdt, want zodra die bij iemand anders belandt, heeft diegene ook toegang tot jouw munten.
Er zijn een aantal populaire hardware wallets:
- Ledger Nano X. Dit is de opvolger van de Ledger Nano S. In vergelijking met het vorige model heeft de Ledger Nano S Bluetooth en een ingebouwde batterij voor mobiel gebruik. Ook is er meer ruimte voor apps. Je kunt je munten veilig opslaan op de Ledger Nano X.
- TREZOR One. Dit is een van de eerste bedrijven die hardware wallets aanbiedt en dit doen ze al sinds 2014. Het ontwerp van deze wallet is erg compact en het heeft een simpele bediening.
- KeepKey. Dit bedrijf bestaat sinds 2015. De wallet heeft een geïntegreerd scherm. Ook is deze wallet beveiligd door middel van een pincode tegen ongeoorloofd gebruik, aanpasbare transactiesnelheden en onbeperkte wallet adressen.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je je hardware wallet altijd op zak moet hebben als je cryptomunten wilt versturen. Je kunt het apparaat veilig gebruiken op elke computer. Je moet dan wel de software van de fabrikant van de hardware wallet installeren. Is je computer geïnfecteerd? Geen probleem, je kunt alsnog je hardware wallet gebruiken. De kosten zijn ook laag en hardware wallets zijn echt populair. Veel wallets van de exchanges werken ook samen met de hardware wallets. Zo ook Binance.
De beste Bitcoin wallets op dit moment
Bitvavo
Dit is een Nederlandse crypto exchange. Je kunt hier cryptomunten aankopen om ze vervolgens op te slaan in jouw Bitvavo wallet. Ze bestaan nog niet heel lang, pas sinds 2017. In 2018 werden ze bekend en door de lage kosten kun je bij Bitvavo genieten van een hoger rendement dan bij andere crypto exchanges. De transactiekosten liggen namelijk maar tussen de 0.00% en 0.25%. Je hoeft ook niks te betalen als je iDeal gebruikt om geld op je account te zetten. Houd er echter rekening mee dat Bitvavo geen optie heeft om gebruik te maken van PayPal.
Bitvavo staat bekend om de goedkoopste crypto exchange van Nederland die ook nog eens een crypto wallet aanbiedt waarin je cryptomunten kunt bewaren. Het blijft beter om je crypto’s op te slaan in een crypto wallet buiten het platform. Hiermee komen we weer terug op de beste hardware wallet, namelijk de Ledger Nano S. Dit is een van de top Bitcoin beveiligingsbedrijven. Als je wilt gaan voor de beste kwaliteit tegen een betaalbare prijs, ga dan voor deze hardware wallet. Deze is al verkrijgbaar vanaf €95,-.
Binance
Ook bij het bekende handelsplatform Binance kun je een Binance wallet aanschaffen. Binance biedt drie verschillende handelsplatformen aan: Basic, Advanced en OTC voor peer-to-peer trading. Binance zegt zelf dat beginners gebruik moeten maken van het basis handelsplatform. Dit platform zal ook ervaren handelaren voorzien van de informatie die ze nodig hebben. Denk hierbij aan de spotprijs, 24-uurs prijsprestaties en handelsvolume.
Coinbase
In de afgelopen jaren is Coinbase zeer bekend geworden. Zo hebben ze ook meer functies gekregen. Als je cryptomunten koopt bij Coinbase, kun je die laten staan op het Coinbase platform of op het Coinbase Pro Platform.
Het makkelijke hieraan is dat je de munten ook via Coinbase kunt verkopen. En omdat Coinbase graag wilde dat je al je munten bij elkaar kunt bewaren, hebben ze ook een wallet ontwikkeld. Het makkelijke aan deze wallet is dat je de cryptomunten naar vrienden kunt sturen, zonder dat je hiervoor hun adres nodig hebt. Ook kun je de wallet van Coinbase gebruiken voor elders aangeschafte munten.
Veelgestelde vragen
Als ik een hardware wallet reset, verlies ik dan mijn munten?
Nee, na de reset kun je namelijk het apparaat opnieuw installeren of installeren met een bestaande recovery phrase. Als je die phrase hebt, kun je opnieuw toegang krijgen tot jouw munten.
Kan een hardware wallet vol raken?
Nee, je kunt oneindig veel munten op je hardware wallet zetten. De wallet kan wel vol raken van de apps die je erop installeert.
Conclusie
Een cryptocurrency wallet is een goede manier om je cryptomunten zelf te beheren. Een hardware wallet zal voor nu de veiligste manier zijn om dit te doen, maar het blijft altijd je eigen beslissing welke wallet jij aanschaft.