Om veilig betalingen te doen is een creditcard ideaal. In vrijwel iedere winkel kun je er eenvoudig mee betalen, tot een bepaalde limiet kun je aankopen doen en op een bepaalde datum hoef je het bedrag pas terug te betalen. Wel is het gevaar dat je meer uitgeeft dan dat je met een bankpas zou doen. In het Verenigd Koninkrijk werd per creditcard transactie gemiddeld tussen de 51 en 55 pond. Bij een 10 euro deposit casino zonder Cruks kun je ook je deposit met een creditcard betalen.

In vergelijking met een contante transactie van ruim 12 pond wordt er met een creditcard meer uitgegeven. Betalen met een pinpas ligt ergens tussen deze twee bedragen in, een gemiddelde pintransactie was 34 pond. In Europa ligt de gemiddelde kaarttransactie op ongeveer 40 euro. In datzelfde jaar werd er per transactie voor contant geld gemiddeld 40 euro uitgegeven. Dit wijst erop dat in Europa per creditcard transactie meer wordt uitgegeven.

Psychologie achter een creditcard

Volgens een onderzoek van het MIT wordt er met een creditcard meer uitgegeven dan met contant geld. Een creditcard activeert het beloningssysteem in de hersenen. Een aankoop wordt als leuk ervaren wanneer je kan swipen of de pincode in kan toetsen. Op het moment van de aankoop wordt er nog niet nagedacht over een eventueel negatief neveneffect. Wordt er contant betaald, dan wordt de aankoop als verlies gezien.

Aankopen boven de 100 pond worden veel betaald met een creditcard, dit heeft volgens onderzoek te maken met de veiligheid die een creditcard biedt. Problemen moeten door een maatschappij worden onderzocht wanneer deze niet aan de eisen voldoet. Hierdoor zijn consumenten eerder geneigd om grotere bedragen uit te geven omdat er een grotere kans is dat zij het geld terugkrijgen als er iets mis gaat.

Geld zien mensen verdwijnen

Betalen mensen contant geld, dan zien zij het geld als het ware verdwijnen. Dit heet de “pijn van betalen” mentaliteit. De consument is minder bereid om aankopen te doen, wel schept dit een emotionele band tussen het gekochte artikel en de consument. Er wordt meer bewustwording gevoeld omdat zij bewust zijn wat er nodig is om het artikel te kunnen kopen.

Omdat de betaalde bedragen met een creditcard hoger zijn, moet er per maand ook meer worden afbetaald. Vaak wordt er vergeten hoeveel er is uitgegeven door de verschillende transacties die gedaan zijn. Het is daarom verstandig om altijd verantwoord om te gaan met je creditcard, en direct je schulden af te lossen wanneer je het overzicht krijgt. Betaal je niet alles in één keer terug, kan dit van invloed zijn op je kredietscore.

Waarom wordt er meer geld uitgegeven?

Het voordeel van een creditcard is dat je niet direct over grote bedragen hoeft te beschikken, je betaalt dit later terug. Contant geld kun je alleen uitgeven als je het hebt, betalen met je pinpas kan alleen als er geld op je rekening staat, of het bedrag dat je maximaal rood kunt staan. Met een creditcard heb je niet direct gevolgen als je meer uitgeeft dan je van plan was. In Europa wordt geschat dat 18% van de huishoudens een creditcardschuld heeft.

Consumenten kunnen om verschillende redenen met een creditcardschuld zitten. Vaak denkt men eerst aan een product kopen en niet aan de financiële gevolgen die dit kan hebben. Er wordt niet aan het bedrag gedacht omdat je het nog niet ziet, maar pas wanneer je het overzicht ziet. Het gevaar is dat je niet direct overzicht hebt over je betalingen en je meer uitgeeft dan je kunt, met een schuld tot gevolg. Met contant geld betalen wordt als onhandig gezien, het duurt langer en wisselgeld wordt als onhandig beschouwd. Er is ook een groep consumenten die liever geen grote hoeveelheden contant geld meenemen uit veiligheidsoverwegingen.