Wil jij al een tijdje cryptomunten kopen maar weet je niet precies welke? Lees dan dit artikel en kom erachter welke crypto coins jij het beste kunt kopen en hoe je dit moet doen. Let op, dit is geen financieel advies en de crypto wereld blijft volatiel. Stap alleen in de wereld van crypto’s als je bereid bent om risico’s te nemen.

Cryptomunten kopen

Het is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken en het wordt steeds populairder, het aanschaffen van cryptocurrency. Bijna overal hoor je iemand er wel over praten. Maar het blijft toch altijd weer een gok welke munt je wilt aanschaffen en of dat een goede investering zal zijn.

Toch zijn er zeker een paar cryptomunten die goede verwachtingen hebben voor de aankomende jaren. Let op: het investeren in cryptomunten lijkt gemakkelijk, je koopt de munt op een lage koers en je verkoopt de munt op een hoge koers. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo makkelijk, omdat het juiste moment lastig te bepalen is. Het is dus ook goed om je eerst in een cryptomunt te verdiepen als je die van plan bent te gaan kopen. En dan nog blijft het aanschaffen van cryptomunten altijd een gok.

Wat is een cryptomunt / crypto coin

Een cryptomunt is eigenlijk een verzamelnaam voor digitale en cryptografie gebaseerde betaalmiddelen. Het zijn dus geen fysieke munten die je vast kunt houden, ze zijn alleen digitaal. Je kent vast wel de bekendste en de eerste succesvolle cryptomunt, de Bitcoin. In 2009 werd deze munt geïntroduceerd.

Het woord crypto komt oorspronkelijk van cryptografie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze term veel gebruikt als communicatievorm waarin boodschappen omgezet werden naar codes. Een bijkomend voordeel van het aankopen van een cryptomunt is, is dat dit altijd anoniem wordt gedaan. Je hoeft dus geen persoonlijke gegevens te verstrekken, en je slaat het makkelijk op in een crypto wallet. Dit is voor velen een groot pluspunt.

Beste cryptomunten om te kopen

Als je wilt gaan investeren in cryptomunten, dan zijn er twee munten waarbij je hoogstwaarschijnlijk goed zit. De munten zijn zeer bekend en de verwachtingen voor de toekomst zijn positief.

Bitcoin

Bitcoin is de bekendste cryptomunt die er bestaat en dit is dan ook een van de beste cryptomunten om in te investeren. Vanwege de naamsbekendheid wordt Bitcoin door steeds meer particulieren en bedrijven als financiële instelling geaccepteerd. Hierdoor is Bitcoin ook de komende jaren een van de beste cryptomunten om in te investeren.

De volgende punten zijn belangrijk om vanaf te weten en waarom jij in Bitcoin zou kunnen investeren:

 • Wall Street heeft gekozen voor crypto. Steeds meer beleggers op Wall Street gaan gebruik maken van Bitcoin. Tesla doet dit dus al.
 • Er worden steeds meer regels opgesteld rondom het gebruik van de Bitcoin. Dit wordt door sommige gezien als een nadeel, maar voor andere als een voordeel. Als er namelijk bepaalde dingen beter geregeld zijn door middel van regels, zullen mensen zich sneller op hun gemak voelen. Hierdoor kopen ze de munt, waardoor de waarde van de Bitcoin weer stijgt.
 • Het team van Bitcoin blijft bezig met nieuwe ontwikkelingen. Ze blijven updates uitvoeren aan de kern van de blockchain die de digitale munt laat functioneren. Het netwerk zal dan ook steeds groter worden waardoor de vraag naar Bitcoin zal stijgen.
 • Banken worden steeds negatiever in het daglicht gezet, voornamelijk door de stijgende inflatie. Hierdoor gaan mensen op zoek naar andere manieren om hun kapitaal veilig te stellen. Cryptocurrencies, wat onder de leiding is van Bitcoin, is een populaire optie om je kapitaal mee op te slaan zodat je niet meer met een bank te maken hebt. Dit gebeurd door middel van crypto wallets.
 • Het handelsvolume van Bitcoin is zeer hoog. Hierdoor wordt duidelijk dat er veel mensen geïnteresseerd zijn in Bitcoin. Bitcoin heeft een beperkte voorraad en er komt dus vrijwel zeker een nieuwe regelgeving waardoor het toegankelijker wordt om Bitcoin te kopen. Dit zal ook weer een waardestijging en veel succes opleveren.
 • Je kunt gemakkelijk handelen in Bitcoin via de grotere exchanges zoals Bitvavo, Binance of het oerhollandse Bitcoin Meester.

Toekomst van Bitcoin

Het blijft natuurlijk een feit dat Bitcoin en uberhaupt de crypto wereld volatiel is. De ene dag kan de munt enorm stijgen maar de volgende dag kan de munt net zo hard weer dalen. Dat is het risico dat je neemt als je gaat investeren in cryptomunten. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met meerdere pieken en dalen waardoor iedereen anders denkt over de toekomst van de Bitcoin. De voorspellingen voor de aankomende tijd zijn dan ook verschillend, van 60.000 dollar tot 400.000 dollar. Niemand zal dit natuurlijk ooit zeker kunnen weten tot het echt gebeurt. Maar Bitcoin is zeker een waardevolle aanvulling om in te investeren als je bereid bent om risico’s te nemen.

Ethereum

Ethereum werd gelanceerd op 30 juli 2015 door de Russische programmeur Vitalik Buterin en zijn team. Hun doel was om een computer te maken voor de hele wereld, door middel van decentralisatie van het wereldwijde web door nodes te gebruiken in plaats van servers.

Inmiddels is Ethereum een van de bekendste software platformen ter wereld. Ze hebben een eigen token, Ether, en ze maken gebruik van de blockchain technologie waar steeds meer crypto apps gebruik van maken.

De redenen om in Ethereum te investeren zijn:

 • Ethereum is niet alleen een cryptomunt, het platform ondersteunt ook apps op de Blockchain (dApps) en DeFi coins. Dit staat voor gedecentraliseerde financiering. Het gebruikt decentrale netwerken, zoals blockchains, om traditionele financiële instellingen te veranderen in transparante en decentrale protocollen. Doordat Ethereum zoveel functies heeft, wordt het al gebruikt in meerdere sectoren zoals de gezondheidszorg, de energie-industrie en ook in de gaming wereld.
 • De oprichter van Ethereum is bekend en zijn team is zeer gedreven. Hun platform heeft al veel succes gebracht en ze zijn inmiddels alweer bezig met proof-of-stake, Ethereum 20 en de groei van het aantal ontwikkelaars op het Ethereum ecosysteem. Ze blijven zich ontwikkelen.
 • Ethereum heeft een gedecentraliseerde structuur. De technologie biedt een alternatief voor traditionele financiële systemen en banken. Ethereum gebruikers kunnen transacties doorvoeren zonder dat een derde partij zich ermee bemoeit, denk hierbij aan de overheid of aan banken. De transactiekosten liggen ook lager. Het werkt perfect met de verschillende crypto wallets die beschikbaar zijn.
 • Ethereum beschikt over ontelbaar veel Initial Coin Offerings (ICO’s). Erc-20 tokens maken onderdeel uit van het Ethereum platform. Ook worden die vaak gebruikt bij fondsenwerving.
 • Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in Ethereum. Grote bedrijven die inmiddels al gebruik maken van het Ethereum platform zijn JP Morgan, Amazon en Microsoft Azure.
 • Er vinden steeds meer transacties plaats die uitgevoerd worden door zelfuitvoerende contracten. Vitalik Buterin heeft ooit gezegd dat Ethereum in de toekomst meer dan een miljoen transacties per seconde kan verwerken. Dit is een grote plus voor crypto daytraders op het Ethereum netwerk.

Toekomst van Ethereum

Op het blockchain netwerk van Ethereum worden tientallen gedecentraliseerde applicaties gebouwd.

Ook steunt het Ethereum netwerk crypto platformen die actief zijn in de DeFi industrie. Denk hierbij aan Aave en Uniswap. DeFi is in de afgelopen tijd enorm populair geworden doordat het de wereld van leningen, verzekeringen en spaarprogramma’s wil decentraliseren.

Ethereum wil dat deze instellingen onafhankelijk kunnen zijn van gecentraliseerde financiële instellingen en banken. Doordat de populariteit van DeFi zo is toegenomen, is de positie van Ethereum ook weer gestegen in de cryptowereld. Voorlopig zal dit ook nog lang zo doorgaan, wat Ethereum een enorm goede investering maakt voor de komende jaren, vooral om voor een langere periode op te slaan in een crypto wallet.

Bij Binance en Coinbase kun je goede cryptowallets vinden welke niets kosten.

Beginnende cryptomunten

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in een beginnende cryptomunt. Het is belangrijk om daar eerst goed onderzoek naar te doen. Ook komt het soms voor dat kleinere cryptomunten korter bestaan. Ze worden opgezet, de koers gaat omhoog, vervolgens zakt de koers weer en dan stopt de initiatiefnemer met de cryptomunt. Dit gebeurt echt niet altijd, maar het is goed om te weten dat het wel voor kan komen als je wilt investeren in een nieuwe, nog onbekende en kleinere cryptomunt.

Bij welke exchange kun je cryptomunten kopen


Er zijn veel verschillende exchanges waar je cryptomunten kunt kopen. Wij hebben in ieder geval de drie beste op een rijtje gezet. Natuurlijk ben je altijd vrij om te kiezen bij welke exchange jij je cryptomunten wilt kopen, maar het is altijd goed om te weten welke er in ieder geval zijn en welke populair zijn.

Bitvavo

Dit is ook echt wel de nummer 1 onder alle cryptocurrency exchanges. Het is een Nederlandse app en als je hier cryptomunten koopt, verloopt dat erg makkelijk. Daarnaast is het ook goedkoop, het is zelfs de goedkoopste exchange van Nederland. Vele crypto investeerders maken dan ook gebruik van Bitvavo.

Wat zijn de belangrijkste redenen om Bitvavo te gaan gebruiken?

 • Ze bieden meer dan 50 verschillende cryptovaluta aan.
 • Zeker voor beginners is de app heel makkelijk.
 • De fee per transactie bedraagt maximaal 0,25% en daarnaast kun je ook sparen voor extra korting.
 • Heb je hulp nodig? De klantenservice is makkelijk bereikbaar en reageert snel.
 • Je kunt tot wel 10,5 % rente ontvangen op geselecteerde munten.

Binance

Deze crypto exchange is wereldwijd absoluut de populairste. Ook hier zijn de kosten laag, hebben ze een (nog) uitgebreider aanbod dan Bitvavo en het werkt heel simpel. Sinds dit jaar kun je ook met iDeal en Bancontact betalen.

Wat zijn de belangrijkste redenen om Binance te gaan gebruiken?

 • Ze hebben meer dan 200 verschillende cryptovaluta.
 • Voor het gebruik van Binance is er wel enige ervaring vereist, vandaar dat Bitvavo op nummer 1 staat. Die is nou eenmaal wat makkelijker in gebruik. Binance is zeer geschikt voor mensen die echt willen gaan handelen in crypto.
 • De fee per transactie is maximaal 0,10%. Houd jij Binance Coins vast in je wallet? Dan krijg je 25% korting.
 • De klantenservice van Binance is helaas wel moeilijk bereikbaar en voor het ontvangen van een reactie moet je relatief lang wachten.
 • De rente die je kunt ontvangen over je crypto kan oplopen tot tientallen procenten.

Bitcoin Meester

Dit platform heeft een groot aanbod aan cryptovaluta en wekelijks wordt dit aanbod uitgebreid.

Wat zijn de belangrijkste redenen om Bitcoin Meester te gaan gebruiken?

 • Ze hebben meer dan 200 verschillende cryptovaluta.
 • Bitcoin Meester is makkelijk in gebruik, ook voor beginners. Er kunnen ook automatische orders geplaatst worden voor de ervaren gebruikers. Betalingen vinden plaats door middel van iDeal en Bancontact.
 • De transactie fee is wat hoger, namelijk gemiddeld 1,50%. Wel kan er gespaard worden voor 1,25% korting.
 • De klantenservice is makkelijk telefonisch bereikbaar en je krijgt snel reactie.
 • Je kunt tot wel 10,5% staking rewards ontvangen voor 15 geselecteerde crypto’s

Hoe kun je cryptomunten kopen?

Als je wilt beginnen met beleggen in cryptomunten is het goed om eerst goed na te denken over hoe je dit wilt gaan doen. Je hebt namelijk een korte- en een lange termijnstrategie. Als je bijvoorbeeld snel winst wilt behalen, kun je kijken naar het handelen in Bitcoin CFD’s. Deze strategie vergt wel wat energie en je moet voor deze strategie eigenlijk wel gevorderd zijn. Er wordt dan ook aangeraden om hier eerst bijvoorbeeld een masterclass over te volgen zodat je weet wat je aan het doen bent.

Liever een lange termijnstrategie? Dan kun je cryptomunten aanschaffen en deze in je wallet bewaren. Als de koers is gestegen, verkoop je de munt weer om zo de winst eruit te halen. Ook hiervoor kun je een masterclass volgen, maar op zich hoeft dit niet. Je kunt veel informatie van het internet afhalen en hieronder leggen we duidelijk uit hoe je cryptomunten koopt.

De cryptomunten koop je bij een cryptocurrency exchange, via een online trading platform. De volgende stappen moet je nemen om te gaan beginnen met het kopen van cryptomunten:

 • Kies bij welke crypto exchange jij cryptomunten wilt gaan kopen. Wij raden aan om dat bij een van de exchanges te doen die wij hierboven hebben genoemd. Maar je bent altijd vrij om voor een andere te gaan.
 • Maak een account aan bij de crypto exchange die jij hebt gekozen.
 • Stort geld op je beleggingsrekening. Dit kan bij de meeste gemakkelijk met iDeal.
 • Kies een cryptomunt uit en koop die in de app. Daarna kun je de cryptomunt vinden in jouw wallet.
 • Als je grote bedragen uitgeeft aan cryptomunten, dan kun je ook een veilige persoonlijke wallet aanschaffen om jouw munten in te bewaren.

Waarom stijgt de prijs van een cryptomunt?

Er zijn behoorlijk wat factoren die invloed hebben op het stijgen of dalen van een cryptomunt. De belangrijkste factoren zijn onder andere:

 • Vraag en aanbod naar de munt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal Bitcoins, is het aanbod gelimiteerd. Op een gegeven moment zijn de munten op. Als de vraag dan alsnog blijft groeien, zal de koers stijgen. De cryptomunt wordt dan meer waard. Als minder mensen geïnteresseerd worden in de munt, zal de waarde juist dalen.
 • Acceptatie. Als cryptocurrency geaccepteerd wordt, zal de stijging enorm zijn. Meer mensen zullen er dan gebruik van gaan maken.
 • Beleid van de overheid. Dit is een belangrijke factor. In China is bijvoorbeeld het handelen in Bitcoin niet meer legaal. Malta wil juist het cryptocurrency eiland van de wereld worden. Dit heeft allemaal invloed op de prijs van cryptocurrency.
 • De Bitcoin (BTC) prijs. Als je al crypto’s bezit valt het je vast op dat wanneer de Bitcoin zakt de meeste andere cryptomunten ook zakken. Dit komt omdat de waarde van de Bitcoin de marktprijs bepaald, omdat dat de eerste cryptocurrency is die na al die tijd nog steeds op de hoogste geldwaarde zit.
 • Sociale media en media. Als er goed nieuws gedeeld wordt over een munt, komt dit bij de mensen terecht waardoor ze sneller meer crypto willen kopen. Als er slecht niets wordt gedeeld, verkopen mensen weer sneller, waardoor de waarde weer daalt. Sociale media en het nieuws hebben hier veel invloed op. Als er via sociale media een discussie start over een cryptomunt, kan dit invloed hebben op de waarde van de munt. Zo plaatste Elon Musk eerder dit jaar een tweet over Dogecoin. Vervolgens steeg de munt in waarde.
 • Updates. Zodra een cryptocurrency met veel updates komt, betekent dit dat het team achter de munt druk bezig is met de crypto. Dit is zeer positief voor de waarde van de munt. Ook verschilt het per update hoe belangrijk die is waardoor de prijs dan ook weer beinvloed zal worden. De grotere exchanges zullen hun klanten altijd tijdig op de hoogte brengen van enige updates, zie hiervoor bijvoorbeeld Binance, Coinbase of Bitvavo.
 • Toevoegen van cryptomunten door exchanges. Als Binance bijvoorbeeld nieuwe munten toevoegt aan het platform, heeft dit veel invloed op de waarde van die munt. Binance is zo groot in omvang dat de cryptomunt in grote mate bewaard en verhandeld wordt.
 • Cryptocurrency exchanges en het gebruik hiervan. Over het algemeen is dit misschien wel de grootste factor die de waarde van een cryptomunt bepaald. Zonder exchange kun je namelijk geen cryptomunten kopen, verkopen of ruilen. Hoe makkelijker de cryptocurrency exchange, hoe meer mensen hiervan gebruik zullen maken.
 • Scams. Het is helaas een feit dat cryptocurrency gevoelig is voor scams. Er zijn al meerdere cryptocurrencies opgericht met als doel om mensen op te lichten. Zo is er laatst nog een Squid Game crypto gelanceerd, waar veel mensen grote bedragen in hadden gestoken. Even later bleek de munt een scam te zijn en zijn de ‘makers’ van de munt ervandoor gegaan met al het geld dat in de munt is geïnvesteerd. Dit is waarom het zo belangrijk is om langer termijn beleggingen op te slaan in een crypto wallet.
 • Investeerders. Zij hebben vaak een groot marktaandeel in handen waardoor het voor hen mogelijk is om de prijs van de cryptocurrency te manipuleren. Dit kan positief of negatief zijn.

Conclusie

Ben jij nieuw in de crypto wereld? Kijk dan goed naar de crypto’s Bitcoin en Ethereum. Begin met het gebruiken van een crypto app die gebruiksvriendelijk is voor beginners, zoals Bitvavo. En onthoud, de crypto wereld is volatiel, dus begin alleen met het investeren in crypto’s als je bereid bent om risico’s te nemen.