Betalen met je creditcard kan op verschillende manieren en ook op verschillende plaatsen. Zo kun je op afstand betalen met je creditcard per telefoon of internet. Maar het kan ook fysiek zoals in een restaurant, hotel of winkelzaak. Het is belangrijk dat je weet welke informatie te delen en welke informatie juist niet.

Zoals je weet zijn creditcards tegenwoordig voor de veiligheid voorzien van de chip en PIN-technologie, ook wel EMV-technologie genoemd. Hierbij is de creditcard beveiligd met een chip in plaats van een magnetische strip. En verder nog jouw persoonlijke pincode, die jij alleen kent. Maar waarop moet je allemaal letten betreffende informatie van jouw creditcard?

Een fysieke betaling doen

Stel je voor dat je in een kledingzaak aan het winkelen bent, of gezellig aan het dineren bent in een sjiek restaurant. Doet er allemaal niet toe. Het gaat erom bij deze voorbeelden dat je uiteindelijk de rekening met jouw creditcard betaalt. En uiteraard geef je het af aan de medewerker waarbij die de nodige gegevens noteert. Niks aan de hand en je hoeft je ook om niets zorgen te maken. Immers, de pincode heeft die persoon niet en hoeft het ook niet te hebben. De pincode voer jij zelf in als creditcard houder.

Telefonische en internet betalingen

Het kan zijn dat je ergens naar toe belt omdat hun dienstverlening nodig hebt. Daarbij wil je betalen met je creditcard omdat de mogelijkheid daartoe bestaat. Ook hier weer geldt de regel dat de pincode voor jou is. Er kan naar de CVC-code of CVV-code van je creditcard gevraagd worden. Beide hebben te maken met verificatie van de creditcard. Ook hier weer niks aan de hand.

De pincode is van jou en blijft bij jou. Een product of dienst via het internet betrekken? Dat is veilig te doen, zolang je op veilige pagina’s zakendoet. Dat zijn de https-webpagina’s of webpagina’s met een geldig beveiligingscertificaat.

Nimmer per email

Per email is het toch een heel andere situatie dan bij fysieke betalingen of per telefoon. Per email doe je er goed aan nooit creditcard gegevens door te spelen. Mocht je een dergelijke email ontvangen, dan is de kans groot dat je het met oplichters te doen hebt.

Hou er rekening mee dat er cybercriminelen bestaan en over de gehele wereld. Die kunnen ook met hun slinkse foefjes in het postvak van jouw emailadres komen en gevoelige informatie stelen. Deel dus geen creditcard info per email.

Extra beveiliging

In het geval van MasterCard of VISA kun je kiezen voor extra beveiliging met Mastercard Securecode en Verified by Visa. Het zijn extra wachtwoorden waarmee jouw creditcards zijn beveiligd bij het betalen via het internet. Jij bent de enige die het wachtwoord kent, precies zoals de pincode.

Al met al is het belangrijk te weten waar en wanneer je de informatie van jouw creditcard met een gerust hart kunt delen.

Sowieso valt er niets van je creditcard te delen per email. Betalingen per telefoon kunnen zeker middels de CVC-code of CVV-code. Per internet kun je ook veilig betalen. Daarbij bieden MasterCard en VISA extra beveiligingswachtwoorden. Zo kun je altijd en overal veilig betalen met jouw creditcard.