Heb jij een creditcard? Misschien allang, misschien nog niet – lang niet iedereen ziet het nut van een creditcard. Of dat nut er is hangt ook helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Laten we eens even kijken naar de voordelen en nadelen van zo’n extra plastic betaalmiddel.

Waarom is een creditcard handig?

Je hebt natuurlijk al plastic om mee te betalen: de bankpas van jouw betaalrekening. Dat is voor betalen in Nederland meestal wel voldoende.

Internationaal betalen

Toch is een creditcard ook heel handig, vooral voor reizen naar of online aankopen uit het buitenland. Voor internationale betalingen heb je niet veel aan jouw bankpas en iDeal, dan heb je wel echt een creditcard nodig. Als je in het buitenland bijvoorbeeld een auto wilt huren, dan kán dat vaak niet eens zonder creditcard.

De kosten zijn – als je kiest voor één van de goedkoopste cards – prima te overzien dus gewoon handig om te hebben.

Aankoop- en andere verzekeringen

Een ander voordeel is dat jouw aankopen met de card meestal verzekerd zijn. De aankoopverzekering biedt dekking tegen verlies, diefstal en beschadiging van de spullen die je met je creditcard koopt. Vaak is er bovendien een aflevergarantie en een fraudeverzekering. Ook hebben diverse cards mooie reisdekkingen.

Nadelen van zo’n card

Heeft een creditcard ook nadelen? Ja, die zijn er wel. Allereerst kan een creditcard het voor sommige mensen te makkelijk maken om geld uit te geven. Is het saldo op je betaalrekening uitgeput? Dan pak je toch gewoon je creditcard? Zo steken mensen zich makkelijker in de schulden voor uitgaven die niet per se noodzakelijk zijn.

Verschillende soorten

Het maakt hierbij wel verschil wat voor soort creditcard je hebt. Er zijn prepaid cards: dan geef je gewoon je eigen geld uit en bouw je geen schuld op. Toch is de basis van de creditcard dat je geld uitgeeft dat je niet hebt: ook al voelt het niet zo, je bent toch geld aan het lenen.

Steeds opnieuw geld lenen

Een creditcard is in feite een doorlopend krediet: bedragen die je hebt afgelost kun je steeds weer opnieuw opnemen. Dat kan gemakkelijk leiden tot vervelende schuldsituaties. Naar krediet grijpen als het financieel tegenzit is makkelijker dan het beperken van je uitgaven.

Hoe betaal je het geleende geld terug?

De volgende vraag is hoe je dat geleende geld terugbetaalt. Is dat in één keer aan het eind van de maand, of betaal je elke maand een klein bedrag? Het verschil is groot: bij maandelijks afrekenen betaal je geen rente – bij maandelijkse betaling wel. En die rente, dat is bij de meeste creditcards simpelweg de maximale rente die ze wettelijk mogen rekenen.

Maximale wettelijke rente

Die maximale wettelijke rente is op dit moment 10%. Jaren stond er 14%, maar in verband met de coronacrisis is dit percentage tijdelijk verlaagd naar 10%. Een forse verlaging, maar nog steeds behoorlijk méér dan de rente die je betaalt voor de meeste persoonlijke leningen.

Zo betaal je momenteel bijvoorbeeld ook 10% rente wanneer je bij een webwinkel op de pof een bestelling wilt plaatsen. Wobke Hoekstra heeft deze maatregel verlengd tot 1 september.

Persoonlijke lening goedkoper en veiliger

Bij de meeste creditcards betaal je over openstaande schulden dus die 10%. Tel daar het steeds opnieuw lenen bij op en je krijgt een voedingsbodem voor heel duur lenen. Een persoonlijke lening is dan goedkoper en veiliger: de rente is lager en wat je hebt afgelost blijft afgelost.

Gemak dient de mens

Maar ja, gemak dient de mens natuurlijk. Als je bewust omgaat met je creditcard en bij voorkeur elke maand direct afrekent wat je ermee hebt uitgegeven, dan is het een prima betaalmiddel met lage kosten. Gewoon handig om te hebben voor als je ergens alleen met internationaal plastic kunt betalen.