Als het kan is het verstandig om het negatieve saldo op je creditcard snel af te lossen. Je betaalt namelijk rente over dit bedrag. Met deze tips kom jij snel van de schuld op jouw creditcard af en voorkom je dat je veel rente moet betalen over het geleende geld.

Stop gespreid betalen

Om te voorkomen dat er een schuld ontstaat op de creditcard is het verstandig om deze maandelijks af te lossen in plaats van te kiezen voor gespreid betalen. Als je al in termijnen betaalt, omdat je bijvoorbeeld een grote aankoop hebt gedaan, kun je gespreid betalen op ieder gewenst moment stopzetten. Vanaf dat moment wordt er geen rente meer gerekend over nieuwe aankopen en zit je ook niet meer vast aan een eventuele looptijd voor afbetaling. Het opzeggen van gespreid betalen kan afhankelijk van de creditcardmaatschappij online, schriftelijk of telefonisch. Je behoudt gewoon de creditcard die je al hebt. Heb jij een partnerkaart? Dan wordt deze dienst ook voor de kaart van je partner stopgezet. Uiteraard verwacht de bank dat je het openstaande saldo helemaal aflost voordat je gespreid betalen stopzet. Het kan zijn dat de opgebouwde schuld te groot is om deze van je lopende rekening te betalen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Creditcard aflossen met spaargeld

Indien mogelijk is het de beste oplossing om de schuld op je creditcard af te lossen met spaargeld. Geld op de bank levert momenteel amper rente op, waardoor je er beter voor kunt zorgen dat je geen negatieve rente betaalt over een openstaande creditcardrekening. Houd wel voldoende achter de hand voor onverwachte uitgaven.

Aflossen creditcard met voordeligere lening

Geld lenen om de schuld op je creditcard af te betalen kan een goede optie zijn als je geen spaargeld hebt. De rentekosten van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening moeten dan wel lager zijn dan het percentage dat je betaalt voor het openstaande saldo op je creditcard. Deze optie wordt ook wel oversluiten van een creditcard genoemd.

Hogere maandaflossingen

Bij gespreid betalen is er nog een manier om sneller de schuld op je creditcard af te lossen. Dit doe je door je termijnbetalingen te verhogen, bijvoorbeeld van 75 naar 100 euro per maand. Het openstaande saldo loopt sneller terug, waardoor je minder rente betaalt. Als je de termijnen wilt verhogen moet je dit apart aanvragen bij de bank. Heb je geen budget om meer terug te betalen? Kijk dan op welke kleine uitgaven je kunt besparen, zoals belegde broodjes halen voor de lunch. Om toekomstige problemen te voorkomen kan het verstandig zijn om de bestedingslimiet van de creditcard te verlagen of om te kiezen voor een van deze goedkope creditcards.