Een creditcard kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je persoonlijke uitgaven. Al je (grote) bestedingen vind je namelijk terug op één plek. Het is verstandig om altijd een financiële buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast krijg je meer grip op je geld door te weten waar jouw geld naartoe gaat.

Waar gaat je geld naartoe?

Wil jij meer geld overhouden? Dan moet je eerst weten hoe jouw uitgavenpatroon eruitziet. Dit kan eenvoudig met bijvoorbeeld een spreadsheet in Excel waarin je jouw uitgaven en inkomsten op een rijtje zet. Pak je bankgegevens erbij en je creditcard om het patroon in kaart te brengen. Ook zijn er apps die je kunt downloaden waarin je iedere uitgave op kunt slaan. Sommige zijn zelfs aan je bankrekening te koppelen. Zodra je een overzicht hebt van een paar maanden is het mogelijk om een analyse van de gegevens te maken. Categoriseer de uitgaven om te zien waar de grootste bedragen aan uitgegeven worden. Vaak zijn dit de woonlasten, zorgverzekering en boodschappen. Enkele posten zijn wellicht omlaag te brengen, onder andere door verzekeringen of energie te vergelijken. Wees eerlijk bij het opstellen van dit overzicht. Bestel je vaak eten? Dan maak je hier het best een aparte categorie voor aan.

Controle over je uitgaven

Nu weet je waar jouw geld naartoe gaat en de kans is groot dat je van sommige kostenposten schrikt. Misschien geef je maandelijks wel tientallen euro’s uit aan die koffie-to-go of tikt dat dagelijkse belegde broodje voor de lunch wel erg hard aan. Deze uitgaven zijn onder controle te brengen door alles elektronisch te betalen. Je krijgt namelijk automatisch een afschrift van de transactie als je een betaling doet met je creditcard of pinpas. Een bijkomend voordeel van een creditcard is dat je betalingen vaak nog verzekerd zijn ook. Verschillende creditcards zijn gratis aan te vragen. Daarbij is het verstandig om met jezelf een budget af te spreken voor de verschillende categorieën. Tussen de categorieën kun je wat met geld schuiven. Is je boodschappengeld aan het eind van de maand bijna op? Dan moet je misschien wat uit het potje ‘uit eten’ halen.

Potje onvoorzien opbouwen

Af en toe krijg je te maken met (grote) onvoorziene kosten. Om te voorkomen dat je hiervoor geld moet lenen of op een andere manier in de problemen komt, is het verstandig om altijd een potje te hebben voor onvoorziene uitgaven. Nu je weet waar je jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen, kun je beginnen met het opbouwen van dit potje. Maak bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag vrij om dit potje te spekken. Gebeurt er iets waardoor je reserves op zijn? Dan begin je gewoon opnieuw. Met de Nibud-bufferberekenaar kun je uitrekenen hoeveel jij achter de hand moet houden.