Wanneer je een creditcard tot je beschikking hebt, brengt dit vele voordelen met zich mee. Veel mensen schaffen daarom, zowel uit veiligheids- als praktische overwegingen, een creditcard aan. Niet alleen kun je, zelfs in Afrika, wereldwijd betalen, wordt veilig, online winkelen gegarandeerd en ben je in staat om flexibel af te lossen, ook kun je zelfs achteraf betalen en geld lenen met je eigen creditcard. Maar hoe werkt dat?

Creditcard: wat is het? 

Een creditcard, ofwel kredietkaart, kàn heel handig zijn. De brede acceptatie van de creditcard zorgt ervoor dat met name de creditcards van VISA, Mastercard, American Express en de varianten van je eigen bank een betaalmiddel zijn waar je, in tegenstelling tot de standaard betaalpas en de munteenheid, op veel plaatsen mee terecht kunt. Daarnaast schiet de creditcard maatschappij geld voor een aankoop voor, waarna jij het bedrag aan hen terug dient te betalen. Hierdoor geef je dus niet direct je eigen geld uit, maar sluit je als het ware een lening af. In principe zou je het gebruik van een creditcard dus kunnen vergelijken met een doorlopend krediet. Niet alleen is het principe namelijk hetzelfde, ook de voor- en nadelen zijn zowaar gelijk. Echter ben je er meer in je voordeel mee als je een standaard lening afsluit, dan dat je dit doet door middel van een creditcard. Op leningen.nl vergelijk je namelijk eenvoudig en snel welke lening het beste past bij jouw situatie, waardoor je al snel zo’n 550 euro bespaard blijft.

Voor- en nadelen van de creditcard

Om het gebruik van creditcards aantrekkelijk te maken, worden de vele voordelen vaak benadrukt. Zo zou je wereldwijd kunnen betalen, online veiliger kunnen winkelen, ben je in staat om achteraf te betalen, kun je flexibel aflossen en ben je altijd voorzien van een goede, 24/7 klantenservice. Echter brengt een creditcard ook nadelen met zich mee, want niet alleen lenen door middel van een creditcard is relatief duur, maar ook het opnemen van contant geld is aan de prijzige kant. Daarnaast zijn creditkaarten fraudegevoelig en neemt de kans om rood te komen te staan door het gebruik van een creditcard aanzienlijk toe.

Rood staan is duur

Als je tijdelijk meer uit wenst te geven dan je eigenlijk bezit, kom je rood te staan bij je bank. Hoewel dit op de korte termijn niet al te ernstig is, is het wel belangrijk om je te verdiepen in de gevaren op de lange termijn. Rood staan is bijvoorbeeld namelijk erg duur!