Overweeg je een creditcard te kopen of heb je ineens meer uitgaven dan je dacht met je creditcard? Een creditcard kan zowel negatief als positief uitpakken voor je uitgaven. Wat zijn nu die effecten? Lees het hier in dit artikel over het effect van creditcard op je uitgave patroon.

Punten sparen

Met slim gebruik van een creditkaart kun je geld besparen. Via veel creditkaart is het mogelijk om punten te sparen. Punten zoals de wel meest bekende Airmiles. Als je veel vliegt, maar ook als je flink inkopen doet bij bijvoorbeeld de Praxis kun je Airmiles punten verzamelen. Dit levert dan weer aantrekkelijke kortingen op.

Naast de bekende kaart met Airmiles is er ook bijvoorbeeld nog de Bijenkorf Card. Let wel op of het voor jou genoeg opbrengt. Als de kosten voor de kaart duurder zijn dan de opbrengst, is de aanschaf misschien niet zo handig.

Creditcard als enige optie

Bij bepaalde online aankopen is een betaling met een creditcard de enige optie. Dit geldt met name voor aankopen buiten Europa. Ook kan een creditcard een stuk goedkoper zijn dan bij een aankoop bij een aanbieder die wel andere betalingsmethoden accepteert. Wil je online overal kunnen shoppen voor de voordeligste prijs? Dan kan je dit ook geld opleveren. In die zin kan een creditcard voor goedkopere aankopen zorgen en dus op minder grote uitgaven.

Prijzig pinnen

Een creditcard biedt voordelen, maar ook enkele nadelen. Ben je iemand die contant geld pint dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Pinnen met een creditcard is namelijk duur, altijd. Het kan dus maar zo zijn dat je iets van 4 euro voor het pinnen betaald terwijl je maar 20 euro pint. Er zijn daarbij aanbieders die je laten betalen per transactie, maar er zijn ook aanbieders die je een percentage over het bedrag laten betalen als je pint. Ga je contant pinnen met een creditcard? Dan heeft dat dus negatieve gevolgen voor je uitgave patroon. Beter gebruik je hier gewoon je pinpas van de bank voor.

innerlijke criticus

Wisselkoers

Als je een creditcard gebruikt, kan je ook de mist ingaan. Er zit namelijk een addertje onder het gras bij aankopen met de creditcard buiten Europa. Je moet buiten Europa altijd een vast percentage over je aankoop betalen. Is dat percentage 1,5% dan moet je dus over een bedrag van 200 euro, 6 euro betalen aan zogenaamde wisselkoersopslag. Het is dus belangrijk dat je dit meerekent in de prijs voor jezelf. Anders heb je kans dat je uitgaven patroon ineens hoger ligt dan je dacht.

Vaste kosten

Vergeet niet dat aan een creditcard ook vaste kosten zijn verbonden. Een creditcard kan voordelig werken voor je uitgave patroon, maar er zijn ook risico’s zoals je hebt gelezen. Luister dus goed naar je innerlijke criticus als je een creditcard aanschaf of aankopen doet met je creditcard.