Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een creditcard. Een betaalmiddel wat je over heel de wereld kunt gebruiken. In Nederland alleen al worden er wekelijks ongeveer 2 miljoen creditcardtransacties uitgevoerd. Aan het aanvragen van een creditcard zitten wel wat haken en ogen, waardoor het niet voor iedereen eenvoudig is er een aan te vragen. Voordeel is wel dat je vandaag de dag verschillende aanbieders, opties en pakketten hebt voor het aanvragen van een creditcard.

Vraag je een creditcard aan bij een bank dan moet deze beoordelen of jij betrouwbaar genoeg bent op financieel gebied. Vaak is het geen probleem en biedt een creditcard veel mogelijkheden. Over de veiligheid van je betalingen hoef je je geen zorgen te maken, betalen met een creditcard is een van de veiligste manieren. Voordeel is ook dat je er overal ter wereld mee kunt betalen, bij bepaalde kaarten profiteer je van leuke kortingen en extra’s. 

Wat is nu eigenlijk een creditcard?

Betalingen die gedaan worden met een credit hoeven pas achteraf te worden betaald. Je gaat als het ware een tijdelijke persoonlijke lening aan met de creditcardmaatschappij. Omdat zij het bedrag voorschieten, kan je aankoop worden betaald aan de verkoper. Het bedrag is dan nog niet van je rekening afgeschreven, in veel gevallen gebeurt dit aan het einde van de maand. Je krijgt een overzicht met de openstaande betalingen van je creditcard.

In veel gevallen is een creditcard ook gekoppeld aan je bankrekening, hierdoor wordt het openstaande bedrag automatisch geïncasseerd. Maak je het liever handmatig over, dan is dit ook een mogelijkheid, in de regel heb je daar dan 21 dagen voor. Zorg wel dat je voldoende saldo op je bankrekening hebt, anders krijg je een boete. Een bepaald percentage van het openstaande bedrag wordt als boete opgelegd. Betaal je deze boete niet dan wordt je creditcard geblokkeerd. 

Voordelen van een creditcard

Misschien komt nu de vraag in je op: is het handig om een creditcard te gaan gebruiken? Zoals bijna alles zijn er voor en nadelen aan het gebruik van een creditcard, neem deze goed onder de loep voor je een besluit neemt. Een van de grootste voordelen is dat je overal ter wereld kunt betalen met een creditcard. Met een bankpas van de bank kun je in Europa nog wel betalen, maar daarbuiten heb je een probleem. Ook om geld op te nemen is een creditcard erg handig. Je kunt zelfs met de kaart bij een online casino betalen. 

In het buitenland is een creditcard ideaal, veel hotels en verhuurbedrijven werken alleen met dit betaalmiddel. Bij online shoppen kun je ook niet zonder de kaart, met iDeal kom je niet ver bij een buitenlandse webshop. Het nadeel van een creditcard is dat er wel kosten aan het gebruik zijn verbonden, al liggen deze tegenwoordig erg laag. Uitzondering is het opnemen van contant geld wat erg duur is, ondanks dat je meer op kunt nemen is met je bankpas geld opnemen voordeliger.

Vergelijk verschillende creditcards

Voordat je een beslissing maakt is het goed om een afweging te maken welke creditcard je wilt gaan gebruiken. Online kun je veel informatie vinden, er zijn drie creditcardmaatschappijen in Nederland actief: Visa, Mastercard en American Express. Bij banken in Nederland kun je ook een creditcard aanvragen, je hebt dus een ruime keuze. Let goed op de kosten per jaar, bij de duurdere kaarten kunnen deze flink oplopen.

Met een creditcard kun je zowel on- als offline betalingen doen. Buiten Nederland is betalen met een creditcard erg populair, omdat je met je bank vaak niet kunt betalen. Ook je wekelijkse boodschappen betaal je eenvoudig met de kaart. Je hoeft alleen je creditcard in de pinautomaat te stoppen en je pincode in te voeren. Bij bepaalde creditcards kun je zelfs contactloos betalen zodat je geen pincode meer nodig hebt. 

Is een creditcard duur in gebruik?

Veel consumenten hebben het idee dat een creditcard duur in gebruik is. In de praktijk valt dit gelukkig erg mee. Het grootste gedeelte heb je zelf in de hand, maar doe je goed onderzoek dan vallen de kosten reuze mee. Je betaalt per jaar een vast bedrag voor het gebruik, afhankelijk van het soort creditcard wat je kiest. Een standaard creditcard is het voordeligst. Kies je voor een zogenaamde Gold of Platinum kaart dan lopen de kosten hard op.

Het is wel belangrijk dat je in één keer je gemaakte aankopen betaald. Doe je dit niet, dan komen er rentekosten over, die wel eens voor een nare verrassing kunnen zorgen. Kies je ervoor om gespreid te betalen, dan komen er wel rentekosten bij. Vergeet dit niet apart aan te vragen, en houd rekening met het maximale tarief aan rente wat wettelijk is toegestaan. Bedenk vooraf goed welke keuze je maakt voordat je een creditcard aan gaat vragen,en bereken alle eventuele kosten door op jaarbasis.