Geautomatiseerde munteenheden zijn al een tijdje het gesprek van de dag in de techwereld. Hoewel een vorm van elektronisch geld al bestaat sinds de jaren ’90, heeft de release van de Bitcoin in 2009 de cryptocurrencies pas echt tot leven gebracht. En terwijl sommigen het afdoen als een ingewikkeld plan om naïeve techneuten hun zuurverdiende geld afhandig te maken, zijn er anderenvoorspelt dat crypto een grote rol gaat spelen in de toekomst – en hier is waarom.

Waarom crypto een grote rol in de toekosmt gaat spelen

Ten eerste valt niet te ontkennen dat Bitcoin en zijn broeders zich momenteel in een zeepbel bevinden en dat de markt zichzelf uiteindelijk zal corrigeren. Dit betekent echter niet dat cryptocurrencies er niet zijn om te blijven; als je het bekijkt vanuit eenhistorisch gezien, is elke nieuwe vorm van valuta begonnen in een zeepbel. Er zijn verschillende redenen waarom cryptocurrencies waarschijnlijk zullen slagen waar anderen hebben gefaald. Een van de grootste is het feit dat er geen centrale autoriteit voor nodig is. Dit biedt gebruikers niet alleen meer privacy, maar maakt het ook extreem moeilijk voor totale shutdowns om te gebeuren. En met de mogelijkheden dat bitcoin era biedt wordt het ook makkelijker.

Crypto kan niet worden uitgeschakeld

In feite betekent de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies dat zelfs als een dienst wordt stopgezet, gebruikers gewoon kunnen overschakelen op een andere. In veel gevallen worden er elke dag nieuwe diensten gecreëerd, dus er is altijd wel ergens een back-up. Neem het voorbeeld van Wikileaks – telkens wanneer Amazon de hostingdienst van hun site verwijdert, duiken er bijna onmiddellijk nieuwe op. Deze dreiging van uitschakeling heeft de regeringen over de hele wereld doen flippen, maar zonder een centrale autoriteit om neer te halen, is het uiterst moeilijk voor hen om er iets aan te doen. Hoewel er verschillende manieren zijn waarop ze deze markt zouden kunnen reguleren, bijvoorbeeld door cryptocurrencies te classificeren als vreemde valuta of verhandelbare activa, zou dit hen nog steeds niet in staat stellen om crypto te reguleren.