In de afgelopen jaren is investeren in crypto ontzettend populair geworden. Het zijn voornamelijk jongeren die op deze manier proberen om wat extra geld bij te verdienen voor later. 

Het is natuurlijk niet voor niets het geval dat cryptocurrency de laatste jaren zo in trek is geworden. Er zijn hier allerlei interessante ontwikkelingen aan vooraf gegaan. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld betalen met een zogeheten crypto creditcard. Daarmee betaal je bijvoorbeeld met Bitcoin aan de hand van de actuele waarde op de Bitcoin koers. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een crypto creditcard precies?

Hoewel Nederlanders in vergelijking met andere landen nog niet volledig in de ban zijn van de creditcard groeit de vraag naar een zogeheten crypto creditcard wel met het jaar. Een crypto creditcard is eigenlijk precies wat je waarschijnlijk denkt dat het is: een gewone creditcard waar je betalingen in cryptocurrency mee kunt doen. Met een normale creditcard reken je af in euro (of dollar of een andere valuta); met een cryptocreditcard reken je af in cryptomunten. Een creditcard aanvragen is eenvoudig; het aanvragen van een cryptocreditcard is dat ook, maar je moet uiteraard wel over crypto beschikken om er gebruik van te kunnen maken.

Wat goed is om te weten, is dat wanneer jij betaalt met een crypto creditcard de ontvanger van die betaling in ‘normale’ valuta het geld ontvangt. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de crypto koersen die op dat moment gelden. Daarnaast moet je weten dat er nog een groot verschil is in vergelijking met een gewone creditcard. Bij een crypto creditcard beschik je niet over een limiet, zoals dat bij een normale creditcard wel zo is. Je moet een crypto creditcard eerst zelf opwaarderen voordat je er gebruik van kunt maken. Daarom is zo’n kaart het beste te vergelijken met een prepaid creditcard. Daar moet je ook eerst geld opzetten voordat je ermee kunt betalen.

Voordelen van een crypto creditcard

De meeste beleggers in Nederland zijn nog redelijk nieuw op de markt. Zij zullen daarom niet heel snel een crypto creditcard aanschaffen. Ben je echter al even bezig met beleggen en op zoek naar een eenvoudig en snelle manier om te betalen in crypto? In dat geval kan een crypto creditcard ontzettend handig zijn. Andere voordelen van een crypto creditcard zijn onder andere:

  • Waar je bij een normale creditcard de totale uitgaven van een maand altijd aan het einde van de maand moet betalen, is dat bij een crypto creditcard niet het geval. Je ontvangt meteen de rekening én je betaalt meteen. Dat vinden veel gebruikers een prettig idee, omdat je jezelf op die manier niet zo snel in de schulden kunt werken.
  • Crypto creditcards worden op steeds meer plekken ter wereld geaccepteerd. Dat geldt overigens ook voor crypto in het algemeen.
  • Er is veel aanbod op het gebied van crypto creditcards. Door te beginnen met crypto creditcards vergelijken weet je binnen no time welke aanbieder het beste bij jou en je budget past.
  • Nog een groot voordeel: betalingen met een crypto creditcard gebeuren volledig veilig. Dat komt door het feit dat je de privésleutel niet bloot hoeft te stellen aan de verkoper. 

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat niet iedere cryptomunt beschikbaar is om te gebruiken in combinatie met een crypto creditcard. De meest bekende munten kun je gewoon op zo’n betaalpas laden, maar het kan geen kwaad om even te checken of dat wel mogelijk is met het cryptogeld dat jij bezit.

Dus: ga je voor een normale of crypto creditcard?

Nu je wat meer weet over de crypto creditcard kun je voor jezelf bepalen of een crypto creditcard interessant genoeg is om af te nemen. Wanneer je een fervent belegger bent in de cryptowereld en ook al het nodige verstand en de ervaring hebt, kan een crypto creditcard absoluut een fijne betaalpas zijn. Hiermee heb je immers de zekerheid dat je in volle veiligheid kunt betalen. Cryptocurrency is sowieso al goed beveiligd; met een crypto creditcard komt daar nog een extra laagje veiligheid overheen.

Een van de redenen dat sommige mensen voor crypto kiezen, is het feit dat deze digitale munten gedecentraliseerd zijn. Dat houdt in dat je volledig anoniem kunt handelen, omdat er geen bank als tussenpartij aanwezig is. Voor het gebruik van een crypto creditcard geldt dat op een bepaalde hoogte ook. Houd er wel rekening mee dat dergelijke creditcards alsnog worden uitgegeven door Visa en Mastercard. Je zit misschien niet gebonden aan regels van een bank, maar wel aan die van de uitgever van een creditcard. Wanneer je volledig anoniem wilt handelen op de Bitcoin koers of een van de andere crypto koersen is het aan te raden om dat niet met een crypto creditcard te doen.