Een creditcard is een zeer praktisch betaalmiddel. Je kunt over de hele wereld betalingen doen en jouw creditcard kan als borg geaccepteerd worden, bijvoorbeeld als je een auto huurt. Wanneer je met je creditcard betaalt, wordt het bedrag op een later moment van je bankrekening afgeschreven. Als er te weinig saldo op je rekening staat, ontstaat er een schuld waarover je rente betaalt.

Geld lenen kost geld

Niet alleen als er te weinig saldo op je rekening staat om de afschrijving te doen, maar ook als je kiest voor betalen in termijnen ontstaat er een schuld op de creditcard. Dit is vaak een dure lening door het hoge rentepercentage. Dit kan oplopen tot wel 15 procent. Op een schuld van 4.000 euro gaat het om een extra bedrag van 600 euro dat je moet betalen. Hier wil je dus snel van af om te voorkomen dat je kosten hoger oplopen. Gelukkig kun je op een creditcard boetevrij aflossen. Als je in termijnen betaalt is het verstandig om te kijken of je het bedrag kunt verhogen zodat je eerder de schuld hebt terugbetaald. Door bijvoorbeeld te kijken naar een goedkopere zorgverzekering of door energie vergelijken kun je ervoor zorgen dat je iedere maand wat extra overhoudt dat naar de creditcard kan.

Voordelen creditcard

Het hebben van een creditcard heeft veel voordelen. Zo zijn je aankopen automatisch 180 dagen tot een jaar verzekerd en profiteer je vaak van aflevergarantie, waardoor je veilig online kunt shoppen. Ook kun je in het buitenland niet overal met je pinpas betalen, terwijl je met een creditcard zelfs op de meest afgelegen plekken de rekening kunt voldoen. Dit is prettig omdat je zo ook in het geval van calamiteiten kunt betalen. Let er wel op dat je jouw creditcard veilig bij je draagt en de pincode op een veilige plek opbergt. Maar liefst één op de vijf gebruikers bewaart de pincode bij de creditcard. Daarnaast kan de creditcard als borg dienen, waardoor deze soms onmisbaar is. Het is ook prettig dat het mogelijk is om een bepaald bedrag in één keer te betalen met je creditcard om dit vervolgens in termijnen terug te betalen. Op deze manier hoef je niet eerst lang te sparen voordat je een grote aankoop kunt doen.

Prepaid creditcards

Wil jij liever niet lenen? Dan kan een prepaid creditcard, ook wel een debitcard genoemd, een uitstekende oplossing zijn. Zo profiteer je wel van de voordelen van een creditcard, maar hoef je je geen zorgen te maken over eventuele rente. Je kunt namelijk alleen uitgeven wat er op de kaart staat. Voordat je een grote aankoop doet zal je dus zelf een groot bedrag over moeten maken naar de prepaid creditcard. Dit is ook een goede optie als je wel een creditcard wilt hebben maar hier op basis van je inkomen niet voor in aanmerking komt.