Met een creditcard kun je gemakkelijk wereldwijd snel en veilig betalen. Er zijn veel mensen die twijfelen over het nemen van een creditcard omdat ze horen dat het een veroorzaker is van veel schulden. Dat is zonde, want een creditcard heeft veel voordelen. In dit artikel kijken we naar de voordelen van een creditcard en welke momenteel de beste zijn om te nemen.

In welke situatie is een creditcard handig?

Een creditcard is vooral handig wanneer op reis gaat naar het buitenland. In sommige landen zal je bankpas nutteloos zijn terwijl je met een creditcard bij de meeste buitenlandse supermarkten en grote winkels kan betalen. Ook is een creditcard het beste betaalmiddel voor het reverseren van een hotelkamer, online vliegtickets of een huurauto. Hierdoor is een creditcard ideaal voor iedereen die in het buitenland op vakantie gaat of een zakenreis maakt. Zelfs bij het tanken in het buitenland kun je vrijwel altijd wel betalen met een creditcard.

Een creditcard heeft ook voordelen voor mensen die niet reizen. Online kun je bij de meest bekende webshops met je Visa of Mastercard betalen. Een groot voordeel van het online shoppen met een creditcard is dat je onterechte afschrijvingen makkelijk kan terugboeken. Met een goede creditcard ben je dus tijdelijk verzekerd tegen beschadiging of verlies van je aankoop. Als je product bijvoorbeeld helemaal niet aankomt kun je deze transactie terugboeken.

Bouw je met creditcards snel schulden op?

Veel mensen twijfelen over een creditcard omdat ze verhalen horen over de schulden die mensen ermee opbouwen. In de Verenigde Staten gebeurt dit nog wel, maar in Nederland komt dit eigenlijk bijna niet voor. Dit komt omdat je sinds 2021 in Nederland geen creditcards met gespreid betalen meer kan krijgen. Je uitgaven worden met een creditcard elke maand volledig verrekend. Als je je schuld niet op tijd aflost (binnen 30 dagen bij visa en Mastercard) wordt de creditcard geblokkeerd tot je de schuld hebt afbetaald. Zo voorkomen ze dat je schuld op schuld blijft opbouwen. Alleen nog bij ING kun je geld lenen met een creditcard en flexibel terugbetalen. Met de meeste creditcards zal je in Nederland dus niet snel hoge schulden opbouwen.

Welke creditcard kan ik het beste kiezen? 

De creditcards die momenteel beschikbaar zijn hebben allemaal verschillende voor-en nadelen. Je kunt makkelijk via je bank een creditcard nemen. Een creditcard bij een bank nemen heeft het voordeel dat het goedkoper is dan een bankonafhankelijke creditcard. Voor studenten is dit (naast een prepaid creditcard) vaak de enige optie voor het nemen van een creditcard.

Het grootste nadeel is dat je deze creditcard niet aan een betaalrekening van een andere bank kan koppelen. Hierdoor moet je bij dezelfde bank blijven als je deze creditcard wil blijven gebruiken. Bij een bank heb je ook geen vrije keuze voor welke creditcard je ontvangt. Een creditcard nemen via je bank is wel voordelig als je niet van plan bent om een nieuwe rekening te nemen bij een andere bank. Meestal krijg je van de bank een Mastercard waarmee je een goede wereldwijde dekking hebt.

De beste allround creditcards: Visa World card en Mastercard Classic

Er zijn in Nederland geen gratis creditcards. Daarom is creditcards vergelijken heel belangrijk omdat de prijzen en voordelen erg kunnen verschillen. Wij raden de Visa World Card aan als je op zoek bent naar de beste allround creditcard. Deze creditcard heeft de beste wereldwijde dekking en heb je standaard een aankoopverzekering van 180 dagen. Ook krijg je bij deze kaart een aanvullende reisverzekering en de hoogwaardige veiligheids- en service van Visa. Het eerste jaar bij een Visa World card is gratis en daarna € 36,50 per jaar.

Een andere goede keuze is de Mastercard Classic. Ook deze kaart heeft een aanvullende reisverzekering en aankoopverzekering. Het heeft de tweede beste wereldwijde acceptatie en is na het eerste jaar goedkoper dan de Visa World Card.

Deze twee kaarten zijn de beste allround creditcards, maar als je bijvoorbeeld veel reist zijn er ook nog andere creditcards die beter aansluiten op jouw wensen. Online kun je makkelijk guides en overzichten vinden waarmee je snel de beste creditcard voor jouw situatie kan vinden.