Vaak heb je een creditcard nodig om een auto te huren. Zeker als je de huurauto vooraf al online wilt reserveren, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is een creditcard meestal vereist. Dit geldt onder andere voor grote internationale autoverhuurbedrijven als Hertz, Europcar, AVIS en Budget. Wij vertellen je hoe dit precies in zijn werk gaat.

Verplichte waarborg

Als je een eigen auto rijdt moet je de auto verzekeren en ben jij aansprakelijk voor eventuele schade. In het geval van een huurauto betaal je een bepaalde huurprijs en heb je de keuze uit verschillende verzekeringen. Vaak geldt hier een eigen risico voor. Ook moet je ter plekke een waarborg betalen bij het ophalen van de huurauto. Deze borg vormt voor de verhuurder een garantie in het geval van diefstal, schade, nalatigheid of fraude. Er is bijna altijd een creditcard vereist om deze waarborg te betalen. De creditcard dient op naam te staan van de hoofdbestuurder. Door je creditcardgegevens te verstrekken aan de verhuurder machtig je deze om achteraf extra gemaakte kosten af te kunnen schrijven. Hoeveel borg je betaalt is afhankelijk van de verhuurder. Het bedrag is terug te vinden in de huurvoorwaarden.

Borg huurauto betalen zonder creditcard

Het is bij bijna geen enkele autoverhuurder mogelijk om de borg te betalen zonder creditcard. Contant geld wordt namelijk haast nooit geaccepteerd uit veiligheidsoverwegingen en het is niet toegestaan om borg te betalen met een pinpas. Een pinbetaling kun je namelijk niet zo gemakkelijk terugstorten. Hierdoor is het voor de verhuurder niet mogelijk om de borg terug naar je over te maken aan het eind van de huurperiode. Soms kun je wel een debitcard gebruiken, waar je van tevoren het benodigde bedrag op stort.

Controleer de afschrijving

Nadat je de auto hebt ingeleverd bij het verhuurbedrijf, vindt de afrekening plaats. Op dit moment wordt de reservering op de creditcard gedeeltelijk omgezet in een afschrijving. Als er geen schade is, wordt de reservering voor de borg volledig van je creditcard verwijderd. Dit gebeurt automatisch en duurt maximaal 30 dagen na het inleveren van de auto. Is er wel schade aangetroffen op het voertuig? Dan wordt (een deel van) de reservering omgezet in een daadwerkelijke afschrijving. Let er op dat je niet onder druk akkoord gaat met een te hoog bedrag.

Na het inleveren van de huurauto zal er altijd een bedrag worden afgeschreven van de creditcard. Het valt aan te raden om te controleren of dit bedrag klopt met de vooraf afgesproken huurprijs. Blijkt achteraf dat je onterecht een deel van de borg moet betalen? Neem dan contact op met de creditcarduitgever, dit kan je bank of ICS zijn. Via deze weg kun je een betwisting indienen zodat je het onterecht afgeschreven bedrag kunt terugvorderen.