Overweeg je om een zakelijke creditcard aan te vragen? Dan kan dit verschillende redenen hebben. In sommige situaties kun je niet zonder creditcard en kan het ook heel prettig zijn om de cashflow te beheren en de kredietgeschiedenis te bewaken. Helaas brengt een zakelijke creditcard ook risico’s met zich mee. Het vergt veel verantwoordelijkheid van de creditcardhouder. Het is belangrijk dat je deze risico’s begrijpt voordat je een creditcard aanvraagt. Daarom is het belangrijk om de aanvraag van een creditcard vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Hierbij kijken we zowel naar de voordelen als de mogelijke risico’s. 

Zakelijke en privé-uitgaven gescheiden houden 

Het maakt eigenlijk vrij weinig uit of je een groot, middelgroot of klein bedrijf hebt. Je zult altijd investeringen moeten doen. Een creditcard komt dan in veel gevallen van pas. Bijvoorbeeld om zakelijke en privé-uitgaven beter gescheiden te houden. Je kunt als ondernemer altijd een zakelijke creditcard aanvragen. Of je nu werkzaam bent als zzp’er met een eenmanszaak of een bv met personeel hebt. Wil je een bv oprichten bij www.FIRM24? Ook dan is het mogelijk om een zakelijke creditcard aan te vragen. Het is dan wel belangrijk om te weten dat de verantwoordelijkheid dan bij het bedrijf ligt. Een van de voordelen van een bv is namelijk dat het bedrijf als rechtspersoon gezien wordt. Eventuele schulden op de kaart worden dan ook bij het bedrijf zelf verhaald. De oprichter(s) is in enkel in dienst van het bedrijf. Enkel in uitzonderlijke situaties kan je ook privé aansprakelijk worden gesteld voor de zakelijke uitgaven via deze kaart. 

Het is belangrijk dat je bedrijf tegen alle mogelijke risico’s bestand is. Het kiezen van de juiste rechtsvorm helpt hierbij. Welke rechtsvorm nodig is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie en ook de grootte van het bedrijf en hoeveel winst deze maakt. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een boekhouder of accountant om vanuit fiscaal oogpunt de beste keuze te maken en help jezelf door de Firm24 rechtsvormkeuze test te doen. 

Boekhouding vereenvoudigen 

Er kunnen verschillende redenen zijn om een zakelijke creditcard aan te vragen. Een zeer groot voordeel is dat het bijvoorbeeld de boekhouding kan vereenvoudigen. Je kunt eenvoudiger je uitgaven en budgetten controleren en waar nodig aanpassen. De afschriften geven een duidelijk beeld van wat er zakelijk wordt uitgegeven en kunnen eenvoudig voor de eigen administratie worden gebruikt. Dit helpt je dus tijd te besparen op de boekhouding en het verzamelen van documenten voor eventuele controle. Daarnaast beschik je vaak over extra digitale tools om de zakelijke uitgaven overzichtelijker te maken. 

In sommige situaties onmisbaar

Maak je vaak zakelijke reizen? Dan is een creditcard in veel gevallen zelfs onmisbaar. Je hebt deze veelal nodig voor het boeken van vluchten en ook wanneer je een auto wilt huren in het buitenland. Meestal is het niet mogelijk om dit te regelen zonder creditcard. Een privékaart gebruiken is dan niet aan te bevelen, omdat je dan sneller het overzicht verliest.