Naarmate cryptocurrency steeds meer wordt gebruikt en aanvaard wordt overal ter wereld, groeit de vraag naar meer praktische en handige manieren om deze revolutionaire digitale valuta in het dagelijkse leven te kunnen gebruiken. Cryptocreditcards kunnen hier een oplossing voor bieden. Deze kaarten hebben de mogelijkheid om de kloof te overbruggen tussen de meer traditionele banksystemen die we allemaal gebruiken en de opkomende, meer obscure wereld van cryptocurrency.

In dit artikel vertellen we je alles over cryptocreditcards, hoe ze werken en wat hun voordelen zijn.

Wat zijn cryptocreditcards?

Een cryptocreditcard is een fysieke of virtuele kaart (wat betekent dat die ook volledig digitaal kan bestaan), uitgegeven door een financiële dienstverlener, gekoppeld aan de cryptowallet van gebruikers. Min of meer hetzelfde concept als standaard creditcards, met andere woorden.

Cryptocreditcards werken dan ook op een erg vergelijkbare manier als traditionele betaalpassen, met als enige verschil dat er geen euro’s van je bankrekening worden gebruikt, maar wel cryptomunten van je gekozen cryptowallet. 

Je kan dus tegoeden uitgeven net zoals je dat zou doen met een VISA of Mastercard. Hiermee kan je dan aankopen doen bij webshops en bepaalde fysieke winkels. Ook is het mogelijk om er geld mee af te halen bij crypto-geldautomaten, hoewel die natuurlijk nog niet wijdverspreid zijn.

De meeste cryptocreditcards ondersteunen slechts een beperkt aantal cryptomunten. Als je niet zeker weet welke crypto kopen een goed idee is, dan kan je best bij de grootste en bekendste munten (Bitcoin en Ethereum) blijven, zoals crypto-expert Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft.

Hoe werken cryptocreditcards?

Nu je begrijpt wat cryptocreditcards zijn, vertellen we je graag hoe deze precies werken, zodat je er zelf ook mee kan beginnen. We hebben een helder stappenplan voor je opgesteld. Let op, dit veronderstelt wel dat je reeds een cryptowallet hebt met daarin wat cryptomunten!

Stap 1: Je kaart aanvragen en registreren

Ga naar de website of app van een betrouwbare cryptocreditcarduitgever. Dien een aanvraag in voor een creditcard, en koppel je cryptowallet aan die kaart.

Stap 2: Je kaart financieren

Zodra je een cryptocreditcard bezit (fysiek of digitaal) moet je er een aantal cryptomunten naar versturen. Deze zullen dan als je saldo dienen, het totale bedrag dat je kan uitgeven met behulp van de kaart.

Stap 3: De transacties

Heb je een website, fysieke winkel of cryptocasino gevonden waar je kan betalen met je cryptocreditcard, of een geldautomaat waar je geld kan afhalen? Dan gebruik je de kaart simpelweg zoals je met een standaard VISA of Mastercard of andere betaalpas ook zou doen, door het invoeren van je gegevens en code. 

Wanneer je een aankoop doet of geld opneemt, dan zal de kaartuitgever het equivalent van het gewenste transactiebedrag vanuit jouw cryptowallet omzetten naar euro. Dit zal gebaseerd zijn op de heersende wisselkoers, die je meestal op de website van de uitgever kan raadplegen.

Zo simpel is het! Zodra de transactie wordt goedgekeurd, zal de handelaar of website de betaling ontvangen in fiatgeld (of crypto), terwijl de kaartuitgever het equivalent ervan in cryptocurrency van je kaart haalt.

Voordelen van cryptocreditcards

Cryptocreditcards komen met een aantal sterke voordelen. Zo maken ze het voor cryptogebruikers eenvoudiger om hun digitale activa in de “echte” wereld te gebruiken op een relatief simpele wijze. Hierdoor wordt een grotere aanvaarding van cryptocurrency gestimuleerd, wat positief is voor de hele markt.

Omdat cryptocurrency een globaal betaalmiddel is, kan je met een cryptocreditcard overal ter wereld betalen, zonder rekening te moeten houden met valutawisseling.

Cryptocurrency is daarnaast een erg veilig betaalmiddel dankzij het onderliggende blockchainsysteem en ook cryptocreditcards komen met strenge beveiligingsfuncties zoals tweefactorauthentifactie en fraudebewaking.

Conclusie

Cryptocreditcards worden nog niet heel veel gebruikt, maar ze staan wel symbool voor de stijgende toename in de integratie van cryptocurrency in het traditionele financiële systeem. Cryptogebruikers krijgen op een handige manier toegang tot alledaagse transacties en ze kunnen hun digitale activa gebruiken in de echte wereld.Naarmate de cryptocurrencymarkt blijft evolueren, zowel op technologisch als op regelgevend vlak, zullen cryptocreditcards naar verwachting een steeds belangrijkere rol beginnen spelen in het vormgeven van de toekomst van de financiële wereld.