We lezen het overal: de ene vastgoedreus wankelt, terwijl beurzen klap na klap te verwerken krijgen en koersen dalen. Je zou bijna denken dat beleggen en investeren geen zin meer heeft. We kunnen je geruststellen: het heeft altijd zin. Het gaat om hoe je jezelf staande houdt en welke strategie je inzet.

Focus op de lange termijn

Paniek is het laatste wat je kunt gebruiken op de beurs. Koersdalingen zijn rampzalig voor mensen die op de korte termijn hun belegde geld willen gebruiken. Ze zijn minder rampzalig voor mensen die op de lange termijn denken. Gebruik geld dat je binnen nu en tien jaar wilt gebruiken niet voor aandelen. Statistieken leren ons dat het vaak 10 jaar en langer kan duren voordat je geld echt meer waard wordt. Recessies en beurscorrecties gaan nu eenmaal traag.

Heb je geld liggen dat je kunt missen, bedenk je dan wat het over 10 jaar waard kan zijn. Door je op de lange termijn te focussen, voorkom je paniek over ontwikkelingen op de beurs. Dan kun je beter tegen een stootje. Het geduld zal uiteindelijk beloond worden.

Beleg in alternatieve betaalmiddelen

Het is altijd een goed idee om je portfolio zo divers mogelijk te maken. Zet niet alleen in op techbedrijven of op groene bedrijven, maar handel ook in andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve betaalmiddelen. Investeren in Bitcoin werd in de afgelopen jaren een stuk populairder doordat de waarde van de munt maar bleef groeien. De realiteit is dat zo’n munt ook minder waard kan worden, maar dat vang je weer op met je andere investeringen in je portfolio.

Crypto staking kan ook interessant zijn. Dan laat je je tokens in je wallet staan. Deze kunnen dan door het netwerk worden gebruikt om transacties te verifiëren. Zo werk je samen aan een veiligere cryptowereld. Uiteindelijk word je daarvoor beloond in de vorm van rewards, die je uiteindelijk kunt gebruiken voor nieuwe munten en om daadwerkelijk geld te verdienen.

Accepteer dat je soms niets kunt doen

Als mens willen we alles kunnen beïnvloeden. Je zou willen dat je als belegger iets zou kunnen doen om de situatie te veranderen. Maar vroeger wisten filosofen al dat het geen nut heeft om jezelf op te winden over zaken waar je geen invloed op hebt. Op de beurs houdt dat in dat je beter kunt kijken naar kostenbesparing – bijvoorbeeld op de kosten van je vermogensbeheerder. Dat past ook helemaal binnen FIRE.

Aandelenkoersen en rendementen veranderen voortdurend. Soms kun je gewoon niets doen, en is het een kwestie van de pijn ondergaan. Want als we iets weten, is dat na roerige tijden vaak weer rustigere tijden komen. Beleggen is en blijft een kwestie van het hoofd koel houden.