Onder de term “rentevrije periode”  wordt bedoeld de tijd dat er geen rente wordt berekend over het negatieve saldo van uw creditcard of account.

U betaald namelijk geen rente over het negatieve saldo, wanneer u voor het einde van deze periode het saldo van uw creditcard weer nul of positief maakt. U kunt dit doen door geld over te maken vanaf een andere bankrekening naar uw creditcard. U dient uiteraard wel rekening te houden met de overboek tijd die banken nodig hebben om het geld over te boeken naar uw creditcard account.

Sommige prepaid creditcards kunnen overigens via het online account ook negatief komen te staan. Het is belangrijk dat u dit goed in de gaten houdt.

Gespreid betalen

Veel creditcards hebben een gespreide betaal mogelijkheid van het openstaande negatieve saldo. Vaak moet er een klein maandelijks bedrage worden overgemaakt en betaald u naast aflossing ook rente, zoals bij een persoonlijk lening of uitgestelde betaling van een postorderbedrijf.

American Express geeft in Nederland alleen zogeheten ´charge cards´ uit. Bij dit type creditcard wordt van u verwacht dat u iedere maand het totaal dat u die maand met de card heeft uitgegeven betaald. Dit is voor mensen die niet goed met geld kunnen omgaan een zeer verstandige keuze.