Efficiënt magazijnbeheer is van cruciaal belang voor bedrijven van elke omvang en in elke branche. Een goed georganiseerd magazijn kan niet alleen de operationele kosten verlagen, maar ook de productiviteit verhogen en de doorlooptijden verkorten. Een essentieel onderdeel van een goed georganiseerd magazijn zijn de juiste magazijnstellingen. In deze blog gaan we dieper in op verschillende soorten magazijnstellingen en hoe ze kunnen bijdragen aan een geoptimaliseerde opslagruimte.

Palletstellingen

Palletstellingen zijn wellicht de meest voorkomende en populaire vorm van magazijnstellingen. Ze zijn ideaal voor de opslag van pallets met goederen en kunnen in verschillende configuraties worden geïnstalleerd. Er zijn twee hoofdtypen palletstellingen: enkelzijdige en dubbelzijdige. Enkelzijdige palletstellingen worden tegen een muur of andere stellingen geplaatst, terwijl dubbelzijdige palletstellingen vrijstaand zijn en toegankelijk zijn vanaf beide zijden. Deze soorten magazijnstellingen zijn geschikt voor grotere opslagruimtes en maken gebruik van heftrucks voor het laden en lossen van pallets.

Legbordstellingen

Legbordstellingen, ook wel bekend als rekken, zijn geschikt voor het opslaan van kleinere items die met de hand kunnen worden geplaatst en verwijderd. Deze stellingen hebben verstelbare planken en kunnen worden aangepast aan de hoogte van de opgeslagen goederen. Legbordstellingen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in verschillende magazijn toepassingen, van kantoren tot distributiecentra.

Grootvakstellingen

Grootvakstellingen zijn een veelgebruikte oplossing voor de opslag van grotere en zwaardere items in magazijnen en opslagruimten. Ze zijn ontworpen om goederen met verschillende afmetingen en gewichten efficiënt te organiseren en te ondersteunen. Grootvakstellingen bestaan meestal uit stevige stalen frames met verstelbare legborden die een aanzienlijke belasting kunnen dragen. Deze stellingen zijn ideaal voor bedrijven die behoefte hebben aan flexibele opslagopties voor items zoals dozen, bakken, reserveonderdelen en andere volumineuze voorraad

Doorrolstellingen

Doorrolstellingen zijn speciaal ontworpen voor de opslag van bulkartikelen die volgens het principe van ‘first in, first out’ (FIFO) moeten worden behandeld. De goederen worden aan de ene kant geladen en rollen naar de andere kant waar ze worden verwijderd. Dit systeem is ideaal voor magazijnen met een hoge omloopsnelheid van producten, zoals voedselopslag en distributiecentra.

Draagarmstellingen

Draagarmstellingen hebben horizontale armen in plaats van verticale kolommen. Deze stellingen zijn geschikt voor het opslaan van lange en zware items, zoals stalen buizen, houten planken en constructiemateriaal. Draagarmstellingen zijn ideaal voor magazijnen waar flexibiliteit en aanpasbaarheid belangrijk zijn.

Houten stellingen

Houten stellingen bieden een duurzame en veelzijdige oplossing voor opslagbehoeften in verschillende omgevingen, waaronder magazijnen, garages, werkplaatsen en zelfs thuis. Deze stellingen zijn gemaakt van stevig hout en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en configuraties. Ze zijn ideaal voor het opbergen van items zoals gereedschap, dozen, boeken en andere voorwerpen die een solide, plat oppervlak nodig hebben. Houten stellingen hebben een rustieke uitstraling en passen goed in omgevingen waar esthetiek en functionaliteit samenkomen.

Automatische magazijnstellingen

In geautomatiseerde magazijnen worden magazijnstellingen gecombineerd met geavanceerde technologie, zoals geautomatiseerde opslagsystemen en geautomatiseerde pickingrobots. Deze systemen verhogen de efficiëntie en nauwkeurigheid van magazijnbeheer aanzienlijk. Ze zijn vooral geschikt voor grote magazijnen met hoge volumes en complexe logistieke behoeften.