De olieprijs (en gasprijs) zit al een hele tijd in de lift. Dat is goed te merken in het dagelijks leven, waarin we massaal gebruik maken van brandstoffen zoals benzine en gas voor energie om ons huis te verwarmen. 

Nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, zien we de brandstof- en olieprijzen helemaal tot een record oplopen. Waar dat door komt en waarom het juist nu slim is om te beleggen in olie lees je in dit artikel.

Investeren in olie door de ‘gewone’ Nederland

Voordat je begint met olie aanschaffen of het investeren in een CFD in olie is het goed om te weten waarom je dat juist nu moet doen. Het aantal Nederlanders dat belegt, is sinds de coronacrisis enorm toegenomen. Dat heeft onder andere te maken met de economische crisis, de lockdowns en de lage spaarrente; men was op zoek naar een interessante manier om extra geld te kunnen sparen of verdienen. Al gauw bleek dat je met de lage spaarrente op de bank geen extra zakcentje kan krijgen. Daarom stapte menig Nederlander over op beleggen in crypto (zoals de Ether van Ethereum), CFD, aandelen of obligaties.

Sommigen gingen en gaan zelfs nog een stapje verder dan dat en investeren in olie. Door te investeren in olie breng je zonder meer meer diversiteit toe aan je beleggingsportefeuille. Ook is olie redelijk stabiel wanneer er in de economie sprake is van inflatie. Dat zorgt ervoor dat je een aardig stabiele investering kunt maken. Nu de olieprijs sinds enkele maanden onwijs de hoogte in gaat, is het voor veel mensen nóg interessanter om de overstap te maken. Veel experts verwachten namelijk dat er in de toekomst alleen maar meer schaarste komt waardoor de olieprijs blijft stijgen. De aanval van Rusland in Oekraïne 

helpt hierbij ook bij het omhoog gaan van de prijs van olie.

Rusland als belangrijke leverancier van olie

Rusland is namelijk de twee na grootste olieleverancier van de hele wereld. Dat betekent dat een groot deel van de olie waar wij gebruik van maken in Nederland ook uit Rusland komt. De aanval op Oekraïne wordt echter door het westen enorm afgekeurd. De Verenigde Staten heeft zelfs opgeroepen tot een totale ban op de import van olie uit Rusland. Dat heeft logischerwijs het nodige effect op de olieprijs omdat er minder olie beschikbaar is, waardoor die prijs sinds het begin van de oorlog al aan het stijgen is. Grote kans dat je dat al wel hebt gemerkt aan de prijs van benzine. Voor het dagelijks leven is de stijging van de olieprijs dus minder goed nieuws.

Menig belegger in olie wordt er echter wel erg blij van. Wanneer je bijvoorbeeld een CFD in olie hebt, zie je de laatste weken je inleg in olie enorm stijgen. Er zijn echt al heel wat mensen die stinkend rijk zijn geworden van beleggen in olie. Nu de prijzen historisch hoog liggen, is dit misschien wel hét moment voor jou om ook in te stappen. Je moet er natuurlijk wel altijd rekening mee houden dat investeren in olie alsnog heel wisselend kan zijn. De verwachtingen zien er goed uit, maar omdat de prijs van olie alsnog volatiel is kan het ook zomaar betekenen dat de olieprijs in de toekomst anders wordt dan je had gehoopt.

Tips voor beleggen in de olieprijs in 2023

Dat neemt niet weg dat de laatste maanden positief zijn voor de mensen die beleggen in olie. Wanneer je van plan bent om ook de stap te wagen door te investeren in olie of te speculeren op de olieprijs door middel van CFD is het goed om een aantal tips op te volgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Investeer altijd alleen met geld dat je kunt missen. De olieprijs is, net als bijvoorbeeld crypto, volatiel wat betekent dat het de ene dag veel waard kan zijn en de andere dag door externe gebeurtenissen enorm kan dalen.
  • Door de vele fluctuaties op de oliemarkt is het extra interessant om te investeren in een CFD. Daarmee ben je geen eigenaar van fysieke olie, maar speculeer je mee over wat de olieprijs gaat doen. Op basis daarvan verdien je (of verlies je) geld. Je kunt ook kiezen voor ETF’s of futures. Investeren in fysieke olie wordt afgeraden omdat het veel transport- en opslagkosten met zich meebrengt.
  • Kies een online broker voor beleggen in olie die bij je past. Er is een groot aanbod brokers te vinden met elk voordelen en nadelen.
  • Begin je met het aanschaffen van een CFD in olie? Zorg er dan voor dat je altijd het actuele wereldnieuws in de gaten houdt om zoveel mogelijk te kunnen verdienen met zo’n CFD. Met het speculeren van zowel winst als verlies van de olieprijs kun je namelijk geld verdienen.