Mensen shoppen tegenwoordig elke dag online. Er zijn enorm veel webshops en dat aantal blijft alleen maar groeien. En als consument heb je genoeg keuze wat betreft betaalmethodes. Sommige van deze opties, zoals iDeal, creditcards en achteraf betalen, zullen bekend klinken. Maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden waar je misschien minder bekend mee bent.

PayPal

PayPal is een externe partij waarbij je een betaalaccount kunt aanmaken. Je vult je gegevens in en koppelt je bankpas aan je account. Als je vervolgens in een webshop wilt betalen, hoef je alleen je PayPal-accountgegevens in te vullen en het geld wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven. PayPal biedt aankoopbescherming. Als je een product niet ontvangt of als het is beschadigd of afwijkt van de beschrijving, zorgt PayPal ervoor dat je je geld terugkrijgt. 

iDeal

iDeal is al jarenlang de meest gebruikte methode voor online betalingen in Nederland. Je wordt bij de kassa doorverwezen naar je inlogscherm voor internetbankieren. Deze betaalmethode is in Nederland steeds populairder geworden en veel casino’s bieden ook iDeal aan.

Creditcard

In Nederland zijn creditcards minder populair dan in andere landen, maar het is nog steeds een betaalmethode die vrij veel wordt gebruikt. Je vult je naam, het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode in. 

PaySafeCard

Met een PaySafeCard kun je anoniem aankopen doen. Deze kaart kun je in een fysieke winkel kopen en geld op zetten. Vervolgens voer je de 16-cijferige code in bij de webshop om voor je goederen of diensten te betalen.

Achteraf betalen

Dit is een methode die niet bij alle webshops wordt aangeboden, maar mensen vinden het vaak toch fijn om te betalen nadat ze hun bestelling hebben ontvangen. Veel webshops schakelen hiervoor bedrijven zoals Klarna en AfterPay in die de bedragen achteraf in rekening brengen. 

Payconiq

Payconiq s een betaalmethode met een QR-code die je met je telefoon kunt scannen om je aankoop te bevestigen.

In3

Met In3 wordt de betaling van je bestelling in drieën gesplitst. De eerste betaling moet direct worden overgemaakt, de tweede na 30 dagen en de derde na 60 dagen. Je betaalt hier geen rente over, maar er wordt wel een controle uitgevoerd naar je kredietgeschiedenis.

Eenmalige machtiging

Bij een eenmalige machtiging geef je je bankrekeningnummer en je naam door aan de webshop. Als deze gegevens kloppen, wordt het bedrag van je rekening afgeschreven. Als het bedrag verschilt met wat je dacht dat zou worden afgeschreven, kun je bezwaar maken bij je bank en het bedrag laten storneren.

Acceptgiro’s

Papieren acceptgiro’s worden niet meer veel gebruikt, maar er zijn ook digitale alternatieven waarbij het bedrijf een factuur of betaalverzoek via e-mail stuurt. Bij deze methode betaal je dus ook achteraf, meestal via iDeal.

Cryptocurrency

Een betaalmethode die nog steeds vrij controversieel is, is crypto. De meest bekende vorm van cryptocurrency is Bitcoin. Je kunt deze op steeds meer plekken gebruiken als betaalmethode. Je hebt alleen het adres van de wallet van de ontvanger nodig. Vervolgens voer je in hoeveel je wilt versturen en klik je op verzenden. 

Apple Pay

Apple Pay is een digitale portemonnee die op je iPhone staat. Als je deze portemonnee hebt geactiveerd, kun je vervolgens op je telefoon uitchecken tijdens het betalen door je vingerafdruk of gezicht te scannen.

Directe overschrijving

Je kunt bij webshops meestal ook betalen via een directe overschrijving via online bankieren. Als je wilt, kun je dit ook doen door een bezoekje te brengen aan je lokale bank, maar dat betekent dat het een paar dagen kan duren voordat het bedrijf is overgemaakt.

Skrill

Skrill stond voorheen bekend als Moneybookers en is een e-wallet waarmee je geld op een beveiligd online account, net als PayPal. Dat account gebruik je vervolgens om online te betalen voor aankopen.

Ukash

Bij Ukash wissel je geld in voor een voucher die je kunt gebruiken om online voor goederen en diensten te betalen. Dit is, net als de PaySafeCard, een anonieme manier om online transacties uit te voeren. Je hoeft nergens persoonlijke informatie in te voeren.

Je hebt als consument keuze uit veel verschillende betaalmethodes. Uit de meest recente cijfers blijkt dat iDeal nog steeds de meest populaire betaalmethode is. Aankopen kunnen snel, gemakkelijk en direct worden betaald. iDeal wordt opgevolgd als creditcards als betaalmethode en de derde plek wordt gedeeld door PayPal, AfterPay en eenmalige machtigingen.