Het maken van grote aankopen leidt soms tot aanzienlijke uitgaven op je creditcard. Mocht je niet in staat zijn om het volledige bedrag binnen een maand af te betalen, dan is het oversluiten van je creditcardschuld een handige oplossing. Lees in dit artikel meer over hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten.

Wat is creditcard schuld oversluiten?

Creditcardschuld oversluiten betekent dat je al je bestaande schulden van één of meerdere creditcards overzet naar een kredietverstrekker met een lagere rente. Dit doe je om minder rente te betalen en je schulden makkelijker te beheren en sneller af te lossen. Je betaalt dan nog maar aan één partij in plaats van aan verschillende creditcardmaatschappijen, wat overzichtelijker is en helpt om sneller schuldenvrij te zijn.

Persoonlijke lening voor creditcard schuld oversluiten

Een creditcard wordt beschouwd als een soort lening. Wanneer je iets koopt met een creditcard, leent de creditcardmaatschappij je in feite het geld om die aankoop te doen. De rente op een creditcardschuld kan flink toenemen als het saldo niet binnen de maandelijkse betalingstermijn wordt afbetaald. Kies er in dat geval voor om je creditcardschuld over te sluiten naar een persoonlijke lening. Volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl is een persoonlijke lening bijna altijd de beste keuze als je gaat lenen. “Bij een persoonlijke lening leen je in één keer het hele bedrag. Met dit bedrag kun je de schulden op je creditcard aflossen Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing”, verklaart Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. “Je kiest vooraf hoe lang de lening loopt. Zo weet je precies wanneer je klaar bent met aflossen!”

Voordelen van creditcard schuld oversluiten

Het grootste voordeel van het oversluiten van je creditcardschuld naar een persoonlijke lening is de lagere rente. De rente is vaak lager bij een persoonlijke lening, wat helpt om de schuld sneller af te lossen. Een creditcard is namelijk een dure lening. De rente is meestal 14 procent op jaarbasis en wordt elke maand toegevoegd aan je openstaande schuld. Een persoonlijke lening daarentegen is relatief gezien goedkoper.

Naast dat de rente van een persoonlijke lening lager is, is het samenvoegen van meerdere creditcardschulden in één persoonlijke lening overzichtelijker. Bovendien moet je bij een persoonlijke lening maandelijks een vast bedrag aflossen. Zo weet je waar je aan toe bent en wanneer je de complete schuld hebt afgelost.


Schuldhulpverlening

Lukt het toch niet om je creditcard schuld over te sluiten naar een nieuwe kredietverstrekker? Dan is er de optie om hulp te vragen bij je gemeente voor je creditcard schuld. In eerste instantie helpt de schuldhulpverlener je met het zoeken van een oplossing om van je creditcard schuld af te komen. Dit heet ook wel het minnelijke traject. Blijkt het dat hiervoor geen mogelijkheden zijn? Dan kun je in aanmerking komen voor het wettelijke hulpverleningstraject. Hiervoor dien je een verzoek te maken bij een rechtbank, de gemeente kan je hierbij helpen.