Een pinpas en een creditcard. Zij verschillen niet van elkaar betreffende de manier waarop ze gemaakt zijn. Bovendien bieden beide je het gemak van betalingen verrichten wanneer je geen contanten bij je hebt. En dat is zeker een voordeel wanneer je in het bijzonder onverwacht een rekening toegeschoven krijgt. Ondanks dit gemak van beide passen, geldt het niet onder alle omstandigheden voor beide passen. De ene is juist handig in een bepaalde situatie, waarbij de ander juist niet handig is.

Er zijn dus wezenlijke verschillen tussen beide passen. Er zijn verschillen in betaalmogelijkheden en de gepaard gaan de kosten. Er zijn verschillen in hoe de betaling tot stand komt en het effect op je bankrekening. Overbodig is het absoluut niet na te gaan welke verschillen er zijn. En indien je uiteindelijk dus zowel een pinpas als een creditcard nodig hebt of juist niet.

Het belangrijkste verschil

Er zijn vele verschillen tussen een pinpas en een creditcard. Het belangrijkste verschil is toch wel bij het doen van betalingen met de passen. Verricht je een betaling met een pinpas, dan wordt het bedrag meteen afgeschreven van je bankrekening. Betaal je daarentegen met je creditcard, dan wordt het bedrag niet meteen afgeschreven van je bankrekening. Aan het eind van de maand krijg je een overzicht van je uitgaven gedaan met de creditcard. Deze worden dan in 1 keer afgetrokken van je bankrekening.

Kosten

Gebruikmaken van of jouw pinpas of creditcard brengt ook kosten met zich mee. Zo zijn er kosten verbonden aan geldopnames met je creditcard, terwijl dat niet het geval is met je pinpas. Ga je euro’s opnemen met je pinpas in een ander land waar ook euro de munteenheid is, dan betaal je soms extra kosten. Met je creditcard zijn er altijd kosten bij het opnemen van euro’s bij de geldautomaat.

Betreffende geldopnames in vreemde valuta, zijn er vaste kosten per transactie met je pinpas. En wisselkoersopslag. Doe je het met je creditcard dan zijn er vaste kosten hieraan verbonden of een bepaald percentage van het opgenomen bedrag. Verder betaal je ook wisselkoersopslag welke vaker hoger is dan bij vreemde valuta opnames met je pinpas.

Beter geaccepteerd in het buitenland

Als je moet betalen terwijl je bijvoorbeeld op reis bent in het buitenland, gaat het beter met de creditcard. Omdat deze beter geaccepteerd wordt dan je pinpas. In het bijzonder in landen de niet tot de eurozone behoren. Een creditcard biedt meer zekerheid aan diegene die je betaalt omdat de creditcard tevens functioneert als borg. Met je pinpas kun je niet dezelfde zekerheid bieden.

Tot besluit is het zo dat je meer controle hebt over het geld dat je uitgeeft met een pinpas. Het geld wordt namelijk meteen afgetrokken. Zo kun je dus niet meer uitgeven dan er is op je bankrekening. Met je creditcard moet je toch voorzichtiger zijn, want de uitgaven worden aan het eind van de maand verrekend met het bedrag op je bankrekening. Is dit niet toereikend, dan kun je wellicht met een schuld te maken krijgen. En dan komen rentekosten erbij.

Neem de voorwaarden dus goed door van creditcard aanbieders. En ga na indien je werkelijk een creditcard nodig hebt naast een pinpas.