Steeds meer Nederlanders gebruiken een creditcard om online te shoppen, tickets te kopen of een hotel of huurauto te boeken. Ook wordt de creditcard offline gebruikt. Nederlanders maken vooral in het buitenland veel gebruik van hun creditcard. Maar hoe kun je veilig en verantwoord betalen met jouw creditcard? Lees snel verder.

Veilige verbinding

Wanneer je tijdens het online shoppen af wilt rekenen met je creditcard, is het allereerst belangrijk dat jij een veilige verbinding hebt met het internet. Zorg ervoor dat je pc of laptop is beveiligd met een actuele firewall en antivirusscanner. Daarbij is het belangrijk dat het besturingssysteem van jouw computer, tablet of smartphone is bijgewerkt naar de laatste versie. Beveilig je netwerk met een sterk wifi-wachtwoord. Het valt af te raden om gebruik te maken van een apparaat van iemand anders of een openbare computer wanneer je aankopen met je creditcard gaat betalen.

Winkel bij een betrouwbare webshop

Het is belangrijk dat de webshop waar je winkelt een beveiligde en versleutelde verbinding toepast. Dit herken je aan het hangslotje dat doorgaans links bovenin in de url-balk staat. Als je dit slotje ziet, dan heeft de website een veilige SSL-verbinding. Voor meer informatie klik je op het slotje. Vermijd websites die geen gebruik maken van SSL. Als je shopt via je smartphone herken je een veilige website aan https en het slotje voor de url. Winkel jij voornamelijk met je telefoon? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een sim only-abonnement met veel data zodat je niet van slecht beveiligde wifi-verbindingen gebruik hoeft te maken. Doe verder alleen aankopen bij een webwinkel die je vertrouwt. Als je twijfelt kun je zoeken naar reviews en ervaringen van andere klanten, bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, Tweakers of Trustpilot. Er zijn verschillende keurmerken die laten zien of een webshop betrouwbaar is, waaronder Thuiswinkel waarborg, Webshop keurmerk en ANVR voor reisondernemingen.

Gebruik tweestapsverificatie

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je veilig gebruik maakt van je creditcard, kun je ervoor kiezen om alleen gebruik te maken van webshops die een tweestapsverificatie met code hebben. Zo maken Mastercard en Visa bijvoorbeeld gebruik van 3D Secure. Na het betalen controleer je het afschriftoverzicht van je creditcard om te checken of het juiste bedrag is afgeschreven van de creditcardrekening. Wanneer je hier een onbekende betaling ziet of het bedrag niet klopt, kun jij direct contact opnemen met de creditcardaanbieder. In het geval van fraude of misbruik kan de creditcard worden geblokkeerd. Onterechte betalingen kunnen doorgaans worden teruggedraaid als je dit tijdig in de gaten hebt. Een andere optie is het betalen met een debit card. Hier zet je zelf een bepaald bedrag op, waardoor fraudeurs hier geen grote bedragen van af kunnen halen.