Elke creditcard heeft haar eigen creditcard nummer. Dit nummer van de creditcard is het unieke nummer. Dit nummer is opgebouwd volgens een standaard werkwijze die door bijna alle creditcard maatschappijen wordt gebruikt. Deze standaard wordt ook wel ANSI Standard X4.13-1983 genoemd. Het nummer van de creditcard bestaat uit maximaal vier blokjes van elk maximaal vier cijfers.

Het eerste cijfer op de creditcard geeft aan van welke creditcard maatschappij de creditcard is.

1e cijfer van de creditcard

  • 3 = American Express
  • 4 = Visa
  • 5 = MasterCard

Indeling van de overige nummer op de creditcard

Elke creditcardmaatschappij gebruikt zo haar eigen indeling van het creditcard nummer.

American Express nummers

Bij American Express volgen na de getallen 37 nog 13 cijfers. Op plaats 5 tot en met 11 staat daar het rekeningnummer. Op plaats 12 tot en met 14 staat het kaartnummer, gebruikt wanneer er op één rekening meer dan één creditcard is uitgegeven. Op plaats 15 staat tenslotte een controlegetal, waarmee gecontroleerd kan worden of het creditcard nummer klopt.

Visa nummers

Visa gebruikt plaats 2 tot en met 6 voor het ´banknummer´, want Visa is een creditcard die wordt gebruikt door een groep van samenwerkende banken. Plaats 7 tot en met 12 (of soms plaats 7 tot en met 15) zijn het rekeningnummer, en op plaats 16 staat het controlegetal.

Mastercard nummers

MasterCard heeft op plaats 2 een banknummer. De lengte van het banknummer is afhankelijk van het cijfer op plaats 2. Dat kan een 1, 2, 3 of 4 zijn. Het Mastercard banknummer begint dan eigenlijk op plaats 3 en is 1, 2, 3 of 4 cijfers lang. De cijfers na het banknummer, tot en met plaats 15, zijn samen het rekeningnummer, en op plaats 16 staat tenslotte het controle getal.

Online betalen met uw creditcard nummer

Bij het online betalen bij een webshop wordt u verplicht in te vullen:

  • creditcard nummer
  • naam op de creditcard
  • verloop datum
  • geheime code (verificatie code)

Offline betalen bij een winkel/shop met uw creditcard nummer

Betalen in een gewone offline winkel of shop was in het verleden mogelijk met uw creditcard en uw handtekening. De laatste jaren komen de creditcard maatschappijen met een pincode. Het is minder fraudegevoelig. Deze pincode is nodig om een betaling uit te voeren net zoals het gebruik bij een pinpas.